Centrala nucleară de la Cernobîl rămâne un loc deosebit de periculos în condițiile în care nu a fost dezafectata, arata liderul partidului Uniunea Ucraineană, Iuri Andreev, informează RIA Novosti.
În 2000, ca rezultat al deciziilor politice influențate de Occident, uzina de la Cernobâl a fost închisă. Deși combustibilul nuclear nu a fost produs aici, încă mai există material proaspăt. Centrală nu a fost renovată. Ca rezultat, a rămas un loc extrem de periculos. Pe de o parte, nu ne puteam permite să o lăsăm de funcționeze, pe de altă parte nu putem în acest moment să o dezafectăm în condiții de securitate”, a spus Iuri Andreev .
Andreev a subliniat că centrală nu prezintă o amenințare pentru mediu datorită zonei de excludere de 30 de kilometri din jurul ei, adăugând însă că nu au fost inițiate proiecte tehnice de dzafectare a centralei.
Ceea ce se petrece în prezent este extrem de periculos. Niciun sit nuclear din Ucraina, între care și cel de la Cernobâl, nu beneficiază de o protecție garantată împotriva tentativelor celor care și-au înlocuit batele cu arme automate, de a șantaja Ucraina și țările vecine cu aruncarea în aer a acestor bombe. Trebuie să fie oprit imediat banditismul în țara noastră, care poate avea consecințe deosebit de grave”, a adăugat Iuri Andreev.
Dezastrul de la Cernobâl a avut loc pe data de 26 aprilie 1986, când unul dintre cele 4 reactoare a explodat. Catastrofa a afectat viața a milioane de oameni. Regiuni întinse, cu o suprafață estimată de 50.000 de kilometri pătrați, mai ales în Ucraina, Belarus și Rusia, au fost contaminate cu emisii radioactive produse de topirea reactorului. Aproximativ 200.000 de oameni au fost evacuați după accident.