Rezolvă insectele criza alimentară globală?

În prezent, aproximativ două miliarde de oameni de pe glob mănâncă insecte însă Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) consideră că potențialul de consum al furnicilor, viermilor sau gândacilor este departe de a fi exploatat, scrie topsante.com.

Unii nutriționiști susțin că, în câteva decenii, greierii bine rumeniți pe grătar, furnicile sau tarantulele pane ar putea fi doar câteva dintre delicatesele pe care tot mai mulți oameni ar putea să le includă în meniu. Pentru europeni va fi doar o opțiune de gusturi, dar așa cum fast-food-ul i-a cucerit rapid și insectele își vor face loc în farfuria lor. Mai ales că valorile nutritive ale insectelor sunt de cel puțin patru ori mai mari decât cele ale produselor din carne.

Prezente din abundență pe Terra, bogate în proteine și minerale, insectele au doar avantaje, în ceea ce privește consumul, susțin nutriționiștii. Sunt hrănitoare, au un conținut ridicat de proteine și minerale, iar cele aproximativ 1.900 de specii de insecte comestibile pot fi consumate la grătar sau transformate în praf și încorporate în alte alimente. Insectele conțin foarte multe proteine. Omizile din Africa, de exemplu, conțin 53 de grame de proteine la 100 de grame, față de 100 de grame de carne de vită care au doar 21 de grame de proteine.

De asemenea, insectele au mai mult fier decât carnea roșie, cât și cantități sporite de acizi grași în comparație cu carnea de pește. Iar în ceea ce privește protecția mediului, insectele au doar calități. Pot fi crescute în spații mult mai mici decât oile sau vacile și se hrănesc cu fructe și legume. Pentru un kilogram de insecte comestibile sunt necesare 2,5 kilograme de vegetale, pe când pentru un kilogram de carne de vită, avem nevoie de șase kilograme de cereale. În plus, insectele degajă mult mai puțin metan decât vitele, ceea ce presupune o diminuare considerabilă a gazelor cu efect de seră, a explicat Romain Fessard, reprezentant FAO.

Citește și:

Vor inlocui romanii porcul cu greieri la gratar?

ONU: “Cresteti si mancati insecte!”

 

spot_img

Ultimele știri