Rezoluții de an nou. Fii mai eco în 2016!

Întotdeauna, la sfârșit de an, tragem linie, concluzionăm și plănuim. Mereu ne dorim ca în anul care urmează să fim mai buni, mai prezenți, mai muncitori. În 2016 te provocăm să fii mai eco! Să ai mai multă grijă de mediul înconjurător și de organismul tău. Îți dăm câteva sugestii de cum poți face asta:

imbratisat_copaci

Cumpără mai puține sticle de apă. Dacă alegi să folosești un filtru pentru apa de la chiuvetă sau dacă folosești o sticlă reutilizabilă, din sticlă sau aluminiu, ajuți la economisirea a 1,5 milioane de barili de ulei care sunt folosiți în fiecare an pentru fabricarea sticlelor de plastic. În plus, economisești mulți bani. Americanii, de exemplu, cheltuiesc 1.400 de dolari pe an pe apă îmbuteliată.

Adu-ți de acasă o pungă pentru cumpărături. Pungile de plastic sunt a doua formă cea mai răspândită de gunoi, după mucurile de țigări. Pungile omoară în fiecare an peste un milion de păsări și sute de mii de țestoase de apă, balene, foci și alte mamifere marine.

Spală-ți rufele cu apă rece, căci se consumă foarte multă energie pentru încălzirea apei. În plus, nu mai selecta programul de uscare al mașinii, ci întinde rufele direct afară.

Salvează niște copaci. Folosește ambele părți ale unei coli de hârtie și apasă cu încredere „Print preview” înainte să printezi un document, ca să eviți să arunci hârtia direct la coș, din cauza vreunei greșeli. De asemenea, cere în format online facturile, cataloagele și orice primești de la furnizorii și colaboratorii tăi.

Mănâncă mai puțină carne. Nu-ți cerem să devii peste noapte vegetariană, ci doar să alegi două zile pe săptămână în care să nu consumi deloc carne. Pe lângă faptul că reduci emisiile de carbon, această măsură te și ajută să slăbești mai repede. Te provocăm să cauți rețete noi în fiecare săptămână!

Evită fast fashion. Te miră termenul? Ei bine, el chiar există. Așa cum fast food înseamnă mâncare proastă, la minut, așa fast fashion se traduce prin materiale de proastă calitate și haine incredibil de ieftine. Alege ca în 2016 să îți cumperi numai produse de care ai cu adevărat nevoie, care să nu se demodeze după 6 luni și care să fie lucrate bine. În plus, adaugă pe lista activităților tale schimbul de haine între prietenele tale. Dai mai departe hainele pe care nu le mai porți și primești în schimb altele. Te întrebi ce legătură au hainele cu mediul? Din dorința de a satisface cererea mare, fermierii din Asia și India își distrug solurile fertile și diminuează calitatea apelor subterane prin cultivarea, pe milioane de acri, a bumbacului modificat genetic.

Renunță la cosmeticele cu chimicale. Știai că tot ce pui pe piele îți ajunge în sânge? De aceea produsele pe care le folosești trebuie să fie atât de pure, încât să le poți și mânca. Așa cum citești etichetele alimentelor înainte să le pui în coș, așa ar trebui să faci și înainte de a aplica ceva pe piele și să eviți orice conține chimicale. Ca să fii foarte sigură că produsele tale sunt curate, ai putea să îți faci singură deodorant, loțiune de corp, săpun lichid, măști, scrub și multe altele.

Folosește mai des transportul în comun și mergi mai mult pe jos. Renunță la mașina personală atunci când te duci la serviciu sau la cumpărături și mergi pe jos de câte ori ai ocazia. Așa reduci noxele, ai șanse să întâlnești oameni faini, să surprinzi situații minunate, dar și să faci sport.

Fă-ți casa mai prietenoasă cu mediul. Bănuim că ai schimbat deja toate becurile din casă și ai ales unele economice, iar următorul pas ar fi să verifici dacă se pierde pe undeva căldura din casa ta. Repară geamurile, izolează pereții, iar factura va fi mai mică. Atunci când dormi, temperatura trebuie să fie de 16 – 18 grade Celsius, așa că scade treptat câte jumătate de grad, până când te obișnuiești.

Petrece mai mult timp în natură. Mulți dintre noi s-au obișnuit să fie mereu într-un spațiu închis, indiferent că este casa, biroul sau mașina. Fă plimbări zilnice de cel puțin 30 de minute prin parc.

 

Text: Oana Racheleanu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri