Rezistența la antibiotic, noua provocare globală

Bacteriile au evoluat și s-au adaptat pentru a supraviețui celor mai puternice antibiotice, iar pentru situația creată doar oamenii sunt vinovați, potrivit World Economic Forum. Antibioticele sunt folosite excesiv în agricultură și medicină și dacă dorim să avem soluții pe termen lung, trebuie să privim dincolo de dezvoltarea de noi antibiotice.

sos-106826_640

De la descoperirea penicilinei de către Alexander Fleming în 1928, antibioticele și alte tipuri de substanțe antimicrobiene au protejat sute de milioane de oameni de boli infecțioase și au devenit parte a vieții moderne.

Dar, există mii de miliarde de bacterii benefice, care sunt esențiale pentru corpurile noastre și resursele vii ale Pământului. Din păcate, utilizarea excesivă a antibioticelor epuizează această resursă comună la nivel mondial și o înlocuiește cu microbi rezistenți. Un studiu recent estimează că peste 200.000 de copii mor în fiecare an, ca urmare a acestei supra-utilizări.

Primul caz de bacterie rezistentă la toate tipurile de antibiotice a fost semnalat în SUA

Care este legătura dintre agricultură și rezistența la antibiotice

Consumul de antibiotice în fermele de animale este, de asemenea, o problemă majoră. În Statele Unite 70% dintre antibiotice sunt date animalelor, și nu oamenilor. Cercetările sugerează că există o legătură între utilizarea excesivă a acestora în sectorul agricol și rezistență acestora.

Antimicrobienele includ antibiotice, antivirale și antifungice. Cu toate că rezistența la antibiotice este, probabil, cel mai bine cunoscut, o varietate de infecții rezistentă și la celelate grupe de medicamente.

Acestea sunt o problemă majoră, deoarece medicamentele pe care le folosim pentru a trata infecțiile sunt mult mai puțin eficiente. Avem deja tulpini de tuberculoză rezistente la cele mai multe, dacă nu chiar toate, medicamente actuale.

Antibioticele, restricționate în crescătoriile de animale

10 milioane de decese pe an cauzate de infecțiile rezistente

Se estimează că infecțiile rezistente la medicamente cauzează deja, aproximativ, 700.000 de decese la nivel mondial. Fără nicio acțiune, până în 2050, un om ar putea muri la fiecare trei secunde, ca rezultat al infecțiilor rezistente, adică 10 milioane de oameni pe an.

Majoritatea deceselor vor avea loc în Asia și Africa, peste 4 milioane în fiecare regiune.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri