Datele obținute de la sateliți identifică existența unei crize a apei în creștere, criză care are potențialul, conform oamenilor de știință, de a afecta grav agricultura și de a declanșa noi războaie și crize sociale, conform unui material publicat de site-ul takepart.com, scrie focus-energetic.ro.
În cadrul unui studiu apărut în revista Nature Climate Change, Jay Famiglietti de la Jet Propulsion Laboratory, din cadrul NASA, prezintă noi date obținute de la sateliți conform cărora, pe măsură ce seceta afectează diferite regiuni, acviferele majore ale planetei sunt secate într-un ritm accelerat, cu mult mai rapid decât ritmul de regenerare a acestor rezervoare subterane cu apă pluvială.
Aproape toate aceste acvifere delimitează cele mai importante regiuni agricole ale lumii și sunt principalele responsabile de productivitatea ridicată a acestor regiuni. Pierderea apei freatice va avea ca efect un declin major al productivității agricole, cu potențialul de a duce la o explozie a prețurilor alimentelor, cu profunde ramificații economice și politice”, susține Famiglietti.
Jay Famiglietti atrage atenția de mai mulți ani asupra acestei probleme de mediu căruia puțini îi acordă atenție.