WWF: Rezervaţia biosferei Mura-Drava-Dunăre, nominalizată pe lista UNESCO a ariilor protejate

Austria, Slovenia, Croaţia, Ungaria şi Serbia și-au unit forțele pentru a face râurile Mura – Drava – Dunăre, zonă denumită şi Amazonul Europei, prima rezervație din lume a biosferei păstrată în comun de cinci țări, transmite WWF. Rezervația a fost nominalizată pentru a fi inclusă pe lista UNESCO a ariilor protejate.

Cele trei râuri formează, pe cursul celor cinci țări, o centură verde de 700 de kilometri în jurul unei arii pe care se află numeroase monumente ale naturii, dar şi culturale şi istorice.

Nominalizarea a fost trimisă la data de 30 septembrie şi reprezintă ultimul pas necesar în procedura pentru includerea pe lista UNESCO. Certificarea UNESCO, care ar urma să fie primită în iunie 2020, ar proteja în total o arie de aproape 930.000 de hectare din Austria şi până în Serbia. Zona rezervaţiei va acoperi peste 280.000 de hectare şi va include 13 arii protejate, totul fiind înconjurat de o zonă tampon de peste 650.000 de hectare.

Păduri inundate, lunci şi dune, insule fluviale oferă habitatul ideal pentru peste 250.000 de păsări migratoare. Zona găzduiește cea mai mare densitate din Europa de vulturi din coada albă, dar și specii pe cale de dispariție, cum ar fi chira mică, barza neagră, vidra, castorii și sturionii.

„Cinci țări au convenit să protejeze în comun o zonă care este una dintre cele mai bogate din punct de vedere al diversității speciilor din Europa. Astfel de zone inundabile sunt depășite (n.r. ca diversitate) doar de pădurile tropicale”, a declarat Arno Mohl, de la WWF Austria și activist pentru protejarea zonei Mura – Drava – Dunăre.

Aproape 900.000 de oameni depind de cursurile de apă Mura, Drava şi Dunăre. Zonele de luncă protejează aşezările de inundaţii, râuri şi afluenţi asigură necesarul de apă, iar peisajul deosebit mărește șansele dezvoltării turismului sustenabil.

„În aceste vremuri de criză climatică și de vasta dispariție a speciilor, a devenit o problemă de supraviețuire să protejăm ultimele zone naturale. Noua rezervație a biosferei este un pas important pentru a fi departe de exploatarea naturii, cum ar fi barajele hidroenergetice distructive sau proiecte de extracție a sedimentelor. Aceasta deschide calea către o coexistență durabilă a oamenilor și a naturii”, a mai spus Mohl.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri