Precipitațiile înregistrate în ultimele zile au determinat o îmbunătățire a rezervei de apă în solul agricol, astfel încât lucrările de însămânțare la culturile de rapiță și orz se vor efectua, în general, în bune condiții, relevă prognoza agrometeorologică, valabilă pentru perioada 21-27 august, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
Potrivit specialiștilor, vremea rece de la începutul intervalului va intra treptat într-un proces de încălzire, devenind normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole, iar temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 12 — 22 grade Celsius, în prima parte a perioadei. În același timp, maximele vor oscila între 15 și 29 grade Celsius, minimele urmând să încadreze între 5 și 20 grade Celsius, în cea mai mare parte a țării. Valorile cele mai scăzute sunt posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.
Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale sub formă de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în aproape toate zonele de cultură. Totodată, în prima parte a intervalului, în sud-estul și sud-vestul țării, cantitățile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Din punct de vedere agrometeorologic, prognoza de specialitate arată că, în stratul de sol 0-20 cm (ogor), conținutul de apă va înregistra valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia și Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, sud-vestul și local în nordul Transilvaniei, sud-estul, nord-estul și local în estul și centrul Moldovei. Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, pe suprafețe extinse din Transilvania, Moldova și estul Munteniei.