Profesoara de frumusete naturala

Dana Sota, autoarea cartii „Frumusetea se invata“, a testat cosmeticele bio si le recomanda tuturor reprezentantelor sexului frumos. Ea ne vorbeste despre impactul cosmeticelor obisnuite asupra pielii, dar si a mediului poluat. Concluzia la care a ajuns este ca, folosind produsele bio, te respecti pe tine insuti.

Sunt in primul rand un consumator pasionat (pana la obsesie) de cosmetice, se stie, nu am un raft cu creme acasa, ci mai multe… de fapt un dulap intreg!!! Evident, incerc sa fiu mereu in pas cu ultimele tendinte si aparitii in materie de beauty, fie ca e vorba de seruri, machiaje sau tratamente spa. Fara sa caut prea mult, sunt asaltata de produse de skincare cat mai naturale, create din ingrediente cat mai nepoluate, aduse din adancul oceanelor sau din varful muntilor, crescute special in medii cat mai curate, mai pure. Este lesne de inteles ca traim intr-o lume murdara, poluata (de aici si necesitatea crearii unor astfel de produse), artificialul luand de multe ori locul naturalului, incepand de la betoanele care ne inconjoara si sfarsind cu ceea ce punem in farfurie.

Si daca tot ne intereseaza din ce in ce mai mult modul in care ne hranim, de ce sa ne intereseze mai putin ceea ce punem pe piele sau ce contin de fapt produsele de ingrijire pe care le cumparam.

Pielea este cel mai mare organ al corpului, este bariera de protectie, invelisul care preia din atmosfera toate impuritatile, toxinele, radiatiile, astfel incat restul organelor sa nu aiba de suferit. Pe de alta parte, prin piele pot fi transportate substantele active continute de seruri, creme, lotiuni, adica tot ceea ce aplicam noi zilnic, cu buna stiintas substante care ajung in sange, deci in intregul organism.  Faptul ca au aparut o multime de branduri care promoveaza naturalul, bio, eco nu face decat sa imi intareasca convingerea ca este obligatoriu sa folosim produse cat mai “curate“ cu putinta.

Este doar o moda sau natural, eco, bio chiar functioneaza? Cosmetica Bio se inrudeste cu fitoterapia, iar ingredientele bio provin din agricultura biologica, in conditiile respectarii mediului si cu transformari minime de ordin fizic asupra culturilor. Un certificat bio pus pe un produs ne da garantia ca minimum 95% din ingrediente sunt naturale (din culturi cu transformari fizice autorizate) si minimum 95% dintre ele sunt din culturi bio. Eticheta eco inseamna ca minimum 95% din ingrediente sunt naturale si minimum 50% din ei sunt bio. Complicat? Hmm… poate doar putin. Cert este ca trebuie sa citim etichetele produselor cosmetice la fel ca pe cele de pe alimente.

Pe de alta parte insa, trebuie sa stii ca nu tot ceea ce e natural isi face bine. Sunt o multime de persoane alergice la uleiuri esentiale sau la produse cu concentratie mare de activi. Si nu trebuie subestimate produsele de skincare hi-tech, in spatele carora se ascund ani intregi de cercetare in laboratoare performante si care au rezultate remarcabile in lupta anti-imbatranire cutanata.

Daca insa te hotarasti sa folosesti produse cosmetice bio inseamna ca iti pasa, ca te respecti pe tine (nu accepti folosirea substantelor chimice poluante, pesticide, ingrasaminte) si, in egala masura, mediul. Alegerea iti apartine!

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri