Ecosistemul Marii Negre se afla in continuare intr-un stadiu de dezechilibru ecologic. Azotul si fosforul ajunse in cantitati masive in apa marii declanseaza procesul de eutrofizare, respectiv de inmultire exploziva a algelor. In momentul de fata sunt necesare dezvoltarea si aplicarea unor politici adecvate in ceea ce priveste monitorizarea mediului si protectia acestuia in concordanta cu principiile dezvoltarii sustenabile, avertizeaza Alexandru S. Bologa, cercetator la Institutul National pentru Cercetare si Dezvoltare Marina din Constanta.
Eutrofizare accentuata
Programele nationale de monitorizare a Marii Negre ar trebui armonizate la nivel regional cu cele ale statelor costiere. In plus, datele despre mediul marin si bazele de date ar trebui utilizate pentru dezvoltarea la nivel national, regional si international a programelor si proiectelor de cercetare si management marin, subliniaza Alexandru S. Bologa in lucrarea „Problemele curente de mediu ale Marii Negre”.
Marea Neagra primeste un volum mare de apa dulce care contine cantitati considerabile de nutrienti anorganici, care provoaca eutrofizarea. Concentratia de nutrienti chimici creste atat de mult incat influenteaza productia primara, spre exemplu algele, a ecosistemului respectiv. Un exemplu este litoralul romanesc, unde se gasesc de intre de 4 si 8 ori mai mult azot si de intre de 13 si 21 de ori mai mult fosfor, in comparatie cu nivelurile din perioada 1960-1970.
De asemenea, mai exista problema acumularii continue a poluantilor atmosferici de la baza solului, dar si scaderea capacitatii zonelor costiere de a se autopurifica de contaminanti chimici si microbiologici.
Ecosisteme in dificultate
Studiile asupra biodiversitatii arata ca din perioada 1950-1960 au existat schimbari semnificative in ecosistemul Marii Negre ca total, atat in ceea ce priveste populatiile, cat si compozitiile speciilor. Aceste schimbari au pus capat secolelor de mediu relativ stabil ecologic si au marcat inceputul unei noi ere in biodiversitatea Marii Negre, afectand plante, animale, specii de masa sau rare si organisme exploatate comercial.
Problemele biologice majore pe termen lung cuprind schimbari dramatice in structura si modul de functionare ale ecosistemelor, schimbari cantitative si calitative in functionarea acestora, reduceri masive de biomasa si a lanturilor trofice.
Mesaje pentru Marea Neagra
„Mesaje pentru Marea Neagra” este un proiect initiat de agentia 4 ACE -pr&publicity in parteneriat cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” pentru sustinerea Marii Negre. Initiatorii proiectului vor sa obtina in primul rand fonduri necesare pentru dotarea cu aparatura a Institutului pentru studierea ex-situ a ecologiei organismelor marine amenintate (sturion, calcan, calut de mare). Informarea si sensibilizarea publicului cu privire la situatia in care se afla ecosistemul marin din Marea Neagra este scopul secundar, dar nu mai putin important al campaniei. Aceasta se desfasoara in perioada 1-31 octombrie 2009. Pe platforma on-line „Mesaje pentru Marea Neagra”, toti cei interesati pot posta mesaje, iar la accesarea unui puzzle interactiv, sponsorul programului va dona automat o suma de bani in contul institutului.