Tot mai multe studii arata ca produsele cosmetice conventionale de pe rafturile supermaketurilor sunt suprasaturate de chimicale cu efecte grave pe termen lung asupra sanatatii. Desi majoritatea dintre noi ne-am dori produse cosmetice cat mai naturale, de cele mai multe ori pretul piperat al produselor bio ne determina sa facem un pas inapoi. „Green Report” a incercat sa afle de ce sunt acestea mai scumpe si daca nu cumva, raportat la calitate, ele ajung sa fie de fapt chiar mai ieftine.
Text de Loredana Pana
Mai scump… Sau nu?
Produsele cu certificare ecologica sunt in general cu intre 30% si 100% mai scumpe fata de cele conventionale. In cazul cosmeticelor, acest lucru se aplica numai in comparatie cu produsele din supermarketuri, nu si cu cele din farmacii. Daca punem in balanta cosmeticele bio cu dermato-cosmeticele de lux din farmacii, cele organice vor fi deja mai ieftine.
„Produsele bio pozitionate ca pret la nivelul gamelor Vichy sau Clinique au un procent mai ridicat de ingrediente organice si se apropie foarte mult ca rezultate de ceea ce inseamna cosmeticele conventionale de lux”, explica Ileana Glodeanu, director magazin on-line cu produse bio Napati. Spre deosebire de acestea din urma, cosmeticele organice aduc beneficii pe termen lung organismului. In primul rand nu contin substante chimice, precum parabenii, ftalatii, parafina, sau conservanti puternici ca formaldehidele. Dozajul de ingrediente naturale din produsele cosmetice conventionale de lux este cuprins intre 2% si 6%, pe cand la produsele bio acesta poate ajunge si la 100%. „Efectul pe termen scurt al unui produs conventional poate fi acelasi ca si al unui produs bio. Parul iti straluceste, fata pare intinerita, dar pe termen lung el se transforma intr-un cocktail de chimicale. In tumorile cancerigene s-au gasit parabeni, o subtanta continuta de mai toate produsele conventionale”, spune Alma Rusu, directorul magazinului Mio Bio.
Obrazul subtire cu cheltuiala se tine
Pretul cosmeticelor bio este justificat, in primul rand, de ingredientele folosite. Materia prima provine din agricultura ecologica, unde plantele nu sunt tratate cu pesticide sau nu sunt modificate genetic. Astfel, recolta este mult mai mica, motiv pentru care cosmeticele bio nu se fabrica la nivel industrial. „Trandafirii, ale caror esente se folosesc pentru cremele bio, sunt taiati intr-o anumita perioada a anului, in functie de fazele lunii, cand parfumul florii este mai puternic. Totul este facut manual”, mai arata Alma Rusu.
Costurile de transport sunt mult mai ridicate, cosmeticele organice nefiind livrate in cantitati mari care sa justifice distribuirea unui astfel de cost pe mai multe produse. Pentru ca acestea nu contin conservati, termenul de valabilitate este mult mai mic fata de un produs conventional, motiv pentru care rafturile magazinelor nu vor geme niciodata de astfel de produse. „Pretul produselor organice este determinat de ingredientele care trebuie sa respecte anumite criterii si care sunt, normal, mai scumpe decat niste derivate din petrol sau sintetice. In general, pretul unui produs organic reflecta ingredientele si procesul de fabricatie in proportie de 90%, pe cand la un produs conventional cei mai multi bani se duc pe publicitate”, este de parere Monica Rosu, directorul firmei de distributie de produse bio Veora.
Produsele romanesti mai asteapta
Un alt motiv pentru care preturile sunt ridicate este lipsa unor cosmetice produse integral in Romania, chiar si in conditiile in care tara noastra este unul dintre principalii exportatori de materii prime organice in Europa. Singura alternativa ar putea fi Elmiplant, care a eliminat parabenii si conservantii din gama Biotene. Din pacate, reprezentantii Elmiplant au refuzat sa explice pentru „Green Report” motivul pentru care tentativa lor declarata de a obtine certificare bio nu s-a concretizat.
Readaptare la natural
Potrivit unui studiu efectuat in UK, o femeie foloseste, in medie, 10 produse cosmetice pe zi. Pentru ca pielea absoarbe aproximativ 60% din produsele cu care intra in contact, asimilam anual 2,5 kg de substante chimice din cosmetice. Unele persoane trec printr-o perioada de detoxifiere cand incep sa foloseasca produse organice. La inceput pot aparea mici cosuri sau pete. Acestea fac parte din procesul de vindecare al pielii, mai ales daca produsele obisnuite au fost folosite mult timp si intensiv. Pielea are nevoie de o perioada de readaptare, care dureaza intre doua si trei saptamani.
In magazinul Mio Bio din Bucuresti, cele mai scumpe produse certificate organic sunt marca Susanne Kaufmann. Crema cu proprietati regenerante ajunge la pretul de 260 de lei, pe care nu si-l permite chiar oricine. Pe langa brandul de lux, sunt comercializate si produse mai ieftine, precum cele marca Annemarie Borlind, ale carei preturi pentru cremele de fata se situeaza intre 27 si 100 de lei. Pe site-ul rangali.ro veti gasi creme de fata cu preturi incepand de la 35 de lei, iar serurile care protejeaza impotriva razelor ultraviolete ajung pana la 125 de lei. Preturile cosmeticelor organice comercializate pe piata din Romania sunt similare cu cele din strainatate, majoritatea producatorilor impunand acelasi pret tuturor distribuitorilor.