Reteaua de canalizare a Bucurestiului va fi reabilitata pana in 2013

Bucurestenii vor scapa de disconfortul strazilor ce se inunda la fiecare ploaie din anul 2013. Reteaua de colectare a apelor uzate si pluviale va fi reabilitata in cadrul unui proiect derulat de compania Apa Nova, dupa ce obiectivul a fost preluat in administrare de Consiliul Capitalei, de la Administratia Nationala „Apele Romane”, la inceputul acestei sapatamani.

Caseta de colectare este o sectiune delimitata a raului Dambovita si are in prezent o capacitate de aproximativ 120 metri cubi/secunda, insa functioneaza la o treime din capacitate. Acest lucru genereaza multe dintre problemele Bucurestiului in cazul in care ploua, iar apa infunda canalizarea si balteste timp indelungat in pasaje si pe strazi.

Caseta este un colector de canalizare cu o baza de 3,3 metri si o inaltime de 2,4 metri, care aduna apele uzate si pluviale si impiedica inundarea strazilor Capitalei.

Proiectul este o investitie de 39 milioane de euro, bani proveniti de la Apa Nova, si presupune prima actiune de curatare a blocajelor, de la functionarea casetei, din 1987. Specialistii estimeaza ca in urma lucrarilor vor fi eliminate circa 40.000 metri cubi de namol depozitat in interiorul casetei. Lucrarile vor fi realizate de echipe speciale si scafandrii.

Canalizarea nu este groapa de gunoi

Una dintre problemele Capitalei este cauzata de indiferenta locuitorilor ce confunda reteaua de canalizare cu o gropa de gunoi, care poate inghiti orice fel de obiecte. De la scutece, la materiale de constructii, bucurestenii se descotorosesc de gunoaie direct in WC, sau in gurile de canal, fara sa le pese ca infunda canalizarea.

Nu rare sunt cazurile in care locuitorii varsa in gurile de canal inclusiv apa cu care spala betonierele. „In multe cazuri, betonul a colmatat undeva pe retea si am fost nevoiti sa schimbam tronsoane intregi”, spune directorul general adjunct al Apa Nova, Epsica Chiru.
 
Pe langa indolenta locuitorilor, mai exista si cazuri in care „drumarii” asfalteaza strada cu tot cu gurile de scurgere. Erorile nu se opresc aici: lucratorii Apa Nova au descoperit si guri de scurgere facute pe trotuar, unde apa nu are cum sa ajunga de pe strada, daca tinem cont de legea gravitatiei.

„Mai exista si evenimente care nu pot fi controlate, cum au fost ploile din anul 2005, cand colectorul principal ar fi trebuit sa evacueze 800 metri cubi/secunda”, a precizat Chiru.

Suprafata betonata a orasului, cu 60% mai mare

Caseta a fost proiectata pentru nivelul anilor 1965-1970. Intre timp, orasul s-a marit, iar suprafata „impermeabila” a orasului, adica betonata, a crescut cu aproximativ 60% din 1990 pana astazi, reducand masiv posibilitatea de evacuare naturala a apei prin sol.

„Aceasta lucrare hidrotehnica nu a fost finalizata si nu a fost verificata integral de la darea ei in exploatare, pana in 2010. Anul trecut, cu echipe speciale de scafandrii dotati cu aparatura necesara a fost verificata de Apa Nova. In forma actuala, are dificultati de acces si este nevizitabila in conditii normale de exploatare. Din cauza scaderii debitului de ape uzate si a infiltratiilor, nu se mai atinge viteza de autocuratare”, spune directorul adjunct al Apa Nova

Foto:truthmove.org

Raluca Petrescu
 

spot_img

Ultimele știri