Românii își pot încărca gratuit mașinile electrice, pe ruta Arad-Constanța. Prima astfel de rețea, finalizată

Companiile Renovatio și Kaufland au terminat de instalat 11 stații pentru încărcarea vehiculelor electrice pe ruta Arad-Constanța. De astăzi, românii își pot încărca mașinile electrice în magazinele Kaufland din Arad, Timișoara, Sebeș, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Ploiești, București, Constanța și la stația instalată pe A2.

mașini electrice

Proiectul fusese anunțat încă din luna aprilie, iar termenul de finalizare era stabilit pentru sfârșitul acestui an. Inițiatorii au reușit însă să grăbească procesul și declare stațiile funcționale cu 3 luni mai repede.

Rețeaua de stații de încărcare, testată cu mașini VW

Inițiatorii au anunțat încă o premieră. 6 echipaje vor pleca astăzi, cu mașini Volkswagen eGolf, într-o cursă până la Timișoara. Astfel, vor să testeze rețeaua și să demonstreze că mașinile electrice pot fi folosite și în afara orașelor. Valer Hancaș, Director de Marketing în cadrul Kaufland, a justificat demersul:

Încercăm prin această caravană să ne dăm seama dacă ceea ce am făcut până în momentul de față este corect, dacă lucrurile funcționează corespunzător și, în condițiile în care bifăm toate aceste lucruri, nu ne vom opri aici.

mașini electrice

Competiția lansată astăzi are și un scop social. Echipajul care va avea cel mai eficient consum până în Timișoara va putea dona 5.000 de euro unui ONG la alegere.

mașini electrice

Planuri de extindere a rețelei de încărcare

Cele 2 companii au planuri de extindere a rețelei de încărcare de mașini electrice. Vor să instaleze stații și pe rutele București – Iași și București – Oradea. Alexandru Teodorescu, Directorul General al companiei Renovatio, a explicat decizia de a investi în infrastructura pentru mașini electrice:

Proiectul Renovatio e-charge a început în urmă cu 2 ani, din dorința de a sparge un mit: mitul oul și găina, dar aplicat mobilității electrice. În sensul că doritorii de mașini electrice își puneau mereu întrebarea: „ok, achiziționez o mașină electrică, dar unde o încarc?”, iar potențialii investitori în realizarea unor rețele de încărcare își puneau întrebarea: „de ce aș investi dacă nu există utilizatori?”. Am încercat să spargem acest mit și am investit în realizarea primei rețele bazată pe soluții de încărcare rapidă din România.

mașini electrice

Investiția inițială a celor două companii este semnificativă. Renovatio a plătit între 20.000 și 30.000 de euro pentru fiecare stație și între 5.000 și 15.000 de euro pentru conectarea fiecăreia. Pe lângă punerea la dispoziție a spațiului pentru montarea stațiilor, Kaufland a achiziționat 15 mașini electrice în valoare de aproximativ 30.000 de euro fiecare și a donat apoi 12 către ONG-uri.

mașini electrice

Cum funcționează stațiile de încărcare instalate

Cele 11 stații pot deservi toate tipurile de mașini electrice și hibride plug-in, atât pentru standardele de încărcare rapidă (CHAdeMO și CCS) la o putere de 20kWh, cât și pentru încărcare în curent alternativ (type 2) la o putere de 22kWh. O mașină electrică poate fi încarcată în regim rapid în aproximativ o oră, iar în regim normal – în 4-5 ore.

În primă fază, posesorii de mașini electrice vor putea folosi gratuit rețeaua. În viitor, însă, e posibil ca dezvoltatorul rețelei să taxeze energia consumată. Potrivit reprezentantului Renovatio, se va tarifa în funcție de timpul de încărcare, iar un plin va costa în jur de 8 lei. Cu toate acestea, în aprilie atrăgea atenția că economia de combustibil pe care o poate face astfel un posesor de mașină electrică este de 400%. Tot atunci preciza că, în viitor, compania speră să poată alimenta stațiile cu energie regenerabilă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri