O amplă anchetă internațională a scos la lumină o rețea criminală complexă în Ucraina, specializată în producerea pe scară industrială de produse agrochimice contrafăcute.
Aceste substanțe periculoase erau etichetate fals sub numele unor branduri renumite din Europa și SUA, potrivit unei investigaţii coordonată de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).
Potrivit OLAF, substanțele contrafacute identificate de agenţie pun în pericol siguranța alimentară, sănătatea mediului și concurența corectă în domeniul agricol.
Descinderi și confiscări masive în Ucraina
Autoritățile ucrainene au efectuat 89 de percheziții în întreaga țară, în urma cărora au fost confiscate peste 175 de tone de pesticide contrafăcute, inclusiv materii prime aduse din China, conținând substanțe toxice și periculoase.
Valoarea estimată a produselor ilegale depășește 2,3 milioane de euro.
Raidurilor au demascat ateliere clandestine și linii de producție pentru ambalaje false: etichete contrafăcute, ambalaje din plastic, elemente holografice de securitate și sigilii cu însemnele unor entități comerciale fictive.
O parte dintre aceste produse aveau ca destinație piața europeană, reprezentând un risc semnificativ pentru siguranța alimentară și protecția mediului.

„Aceasta este o anchetă de manual despre cum pot fi depistate și destructurate rețelele transfrontaliere. Ce a părut inițial o serie de capturi izolate în Bulgaria și România, s-a dovedit a fi doar vârful aisbergului”, a declarat Ville Itälä, directorul general OLAF.
Am reușit să urmărim lanțul de aprovizionare până la sursă, protejând astfel piețele europene, fermierii și mediul înconjurător”, a mai spus directorul general OLAF.
OLAF: coordonare transfrontalieră și investigație strategică
Pentru realizarea capturii, OLAF a lucrat împreună cu o Echipă Comună de Investigație (JIT) care include autorităţi din România, Ucraina și OLAF, sub egida EUROJUST.
La desfășurarea operațiunii au participat Direcția Generală a Poliției Naționale din Ucraina, Direcția pentru combaterea contrabandei a Serviciului Vamal ucrainean, Parchetul General din Ucraina, Poliția Economică și Financiară Bihor și Parchetul de pe lângă Tribunalul Oradea.
Ancheta a început în 2023, odată cu o intervenție comună OLAF–Bulgaria, în urma căreia au fost confiscate 11 tone de pesticide ilicite în Bulgaria.
Ulterior, în România, au fost descoperite alte 1.000 de litri de produse fitosanitare contrafăcute în 2024.
Firul anchetei a condus către sursa principală: o vastă operațiune ilegală de producție în Ucraina.

Riscuri serioase pentru mediu și sănătate
Produsele contrafăcute, conținând substanțe toxice necontrolate, nu doar că afectează solul, apele și biodiversitatea, dar compromit și siguranța alimentară în regiune.
În lipsa unor standarde de producție și a testelor de siguranță, folosirea acestor pesticide ar putea avea efecte dezastruoase asupra ecosistemelor și sănătății oamenilor.