Restituirea taxei auto va fi simplificata

Guvernul va elabora un act normativ care sa simplifice procedura de restituire a banilor incasati in plus pentru taxa auto, a anuntat astazi premierul Victor Ponta.

Seful Guvernului, care este si ministru interimar al Justitiei, a avut o intalnire cu secretarii de stat din Ministerul Justitiei.

Zeci de mii de oameni cer banii inapoi

"Am discutat sa identificam impreuna o procedura administrativa prin care zecile de mii de procese aflate pe rol ale cetatenilor romani care isi cer inapoi banii incasati ilegal sa fie solutionate fara a se mai apela la instanta. Suntem intr-o situatie identica din punct de vedere functional cu ceea ce se intamplase cu acei bani incasati ilegal pensionarilor”, a explicat Victor Ponta.

Legea 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, intrata in vigoare in luna ianuarie, prevede o taxa de poluare redusa cu pana la 25 la suta fata de anul trecut. Taxa de poluare a inceput sa se incaseze in Romania la data de 1 iulie 2008, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului 50/2008.

Potrivit Legii 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.17/10.01.2012, persoanele fizice sau juridice au obligatia sa plateasca taxa pentru emisiile poluante ale masinilor detinute. Pe de alta parte, Legea 9 permite restituirea unor sume reprezentand diferente dintre taxa de poluare achitata conform OUG 50/2008, aprobata prin Legea nr.140/2011, si taxa pentru emisiile poluante calculata conform Legii 9/2012.

Ministerul Mediului ar avea de restituit 200 de milioane de lei

Sumele incasate ca taxa de poluare, conform OUG 50/2008 si Legii 9/2012, alimenteaza Fondul pentru Mediu. Imediat dupa intrarea in vigoare a Legii 9/2012, ministrul de atunci al Mediului, Laszlo Borbely, declara ca ar trebui restituiti circa 200 de milioane de lei: "Noi am facut o anumita estimare si credem ca nu va depasi suma de 200 milioane lei".

Pe de alta parte insa, reprezentanti ai Administratiei Fondului pentru Mediu, subordonata Ministerului Mediului, au recunoscut, pentru Green Report, ca obligatia de restituire a banilor incasati in plus ridica probleme Fondului pentru Mediu, care ar putea fi nevoit, din acest motiv, sa reduca sumele alocate unor programe de protectie a mediului.

Mihai Diac

Foto: auto-health.blogspot.ro

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Taxa auto pentru masinile vechi va fi amanata un an

Fondul de mediu pagubit cu 336 milioane lei de amanarea taxei auto
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri