Mă numesc Gabi Urdă și sunt consultant vestimentar. Am început acest prim articol ca editor colaborator la Green Report prin a mă prezenta, pentru că există prejudecata/teama că un consultant vestimentar îți aruncă mare parte din garderobă și te încurajează să cumperi la fel de mult, eventual mai mult. Fals. Cel puțin în cazul unora care sunt adepții curentului slow fashion, a modei sustenabile. Printre aceștia mă număr și eu.
RESTILIZAREA este una dintre formele în care te gândești și acționezi într-un mod responsabil față de hainele tale, de bugetul pe care-l cheltuiești pentru ele, de modul în care le prelungești viața. Mamele si bunicile noastre erau experte în a-și transforma rochiile în fuste, în a-și schimba fața jachetelor sezon de sezon cu ajutorul unor retușuri la croitoreasa, în a-și tricota din puloverele mai vechi șosete de iarnă.
Ideile de restilizare pe care le-am descoperit împreună cu multe dintre clientele mele, în garderobele lor, s-au dovedit mereu o salvare cu rezultate surprinzătoare și un obicei nou pe care l-au adoptat și folosit de atunci. Hainele încă frumoase, cu material de calitate, dar pe care din diverse motive nu le mai integrau în ținute, au căpătat un nou design, o nouă formă sau au fost îmbunătățite și au reintrat în circuitul purtărilor.
Vă încurajez să vă priviți ca pe o resursă hainele pe care nu le mai purtați. Cu precădere, pe cele care au o țesătură de calitate, o croială care vă avantajează sau accesorii desosebite. Ele devin candidații perfecți pentru restilizare. Că vă ajutați de o croitoreasă, un atelier de retușerie sau le faceți singure/i, restilizările hainelor pot deveni un obicei care o să vă schimbe în bine dulapul și bugetul.
Ce înseamnă restilizarea hainelor uzate
- Transformi o piesă vestimentară în alta: un palton lung într-unul scurt, o rochie de ocazie într-o fustă chic, o cămașă bărbătească într-o bluză de damă cu volane etc.
- Schimbi design-ului unei haine: pui mâneci unei rochii fără, lungești cu un volan o rochie prea scurtă, adaugi un guler de blană artificială unui pardesiu etc.
- Accesorizezi: nasturi metalici unei haine banale, o bordură de dantelă unui pulover simplu etc.
- Dai o altă întrebuințare: cerceii vechi devin accesorii pentru pantofi, curelele nefolosite se fac barete de geanta, puloverele devin perne decorative, tricourile vechi umplutură pentru pernele de dinainte etc.
- Repari: mărgele cusute în locul găurilor dintr-un tricotaj, broderii sau mileuri acoperă o pată veche de pe o jachetă etc.
De ce reciclare prin restilizarea hainelor uzate
- Readuceți, cu adevărat, în folosință haine inactive
- Vă exersați creativitatea și îndemânarea
- Economisiți bani pentru că refolosiți
- Reciclați și ajutați mediul prelungind circuitul de viață al hainelor, care ar fi devenit deșeuri
- Oferi de lucru și susții mici afaceri: croitorii, retușerii, freelanceri
- Îți dezvolți stilul personal prin aducerea de elemente originale
Restilizarea și a te concentra pe calitatea garderobei tale, acum într-o lume a bulimiei vestimentare, poate părea revoluționar. Dacă motivațiile mamei sau bunicii noastre erau penuria de haine și de resurse financiare, acum motivele noastre sunt de a reduce cheltuielile compulsive, de a scădea numărul deșeurilor textile, de a ne stimula creativitatea și a aduce amprenta personală, originală într-o garderobă cu produse de masă, așa cum avem toți.
Schimbați perspectiva asupra hainelor, de la viitoare deșeuri la resurse!