Restaurants Against Hunger este un program care se desfășoară în 12 țări și care presupune ca restaurantele înscrise să doneze bani de fiecare dată când un anumit fel de mâncare din meniu este comandat. În Filipine, țara în care 33,4% dintre copii sunt malnutriți, s-au înscris anul acesta 143 de restaurante.
La patru luni, Baby Anton a fost lăsată cu bunica ei în Kabalantian, un sat din sudul Filipinelor, în timp ce mama sa a plecat în capitala Manila să lucreze ca menajeră. La trei ani, când, în cadrul unui program, le-a fost verificată sănătatea copiilor din sat, Baby Anton cântărea doar 5,8 kilograme, față de 8, cât ar fi trebuit, iar cea mai groasă parte a brațului ei avea circumferința de 97 de milimetri, în loc de 185.
Action Against Hunger (AAH), o organizație internațională prezentă în 50 de țări și care desfășoară acțiuni față de cauzele și efectele malnutriției, a inclus-o pe fetiță în programul său de nutriție. După prima săptămână în care a mâncat o pastă de alune îmbogățită cu vitamine și minerală, dietă care le este administră de către ONG copiilor din țările afectate de foamete, fata a ajuns la 6,4 kilograme și o circumferință a brațului de 106 milimetri. A continuat tratamentul până a ajuns la greutatea ideală, apoi a fost transferată către programul guvernamental de hrană, pentru a nu ajunge din nou malnutrită.
Însă nu toți copiii din Filipine au același noroc pe care l-a avut Baby Anton. Potrivit unui studiu realizat de Food and Nutrition Research Institute of the Department of Science and Technology, mai mult de 3,8 milioane de copii filipinezi, adică 33,4%, s-au oprit din dezvoltare prea devreme. Fenomenul este în creștere (de la 30,1% în 2015) și este cauzat de alimentația sărăcăcioasă în primii ani ai vieții. Efectele sunt ireversibile: copiii întâmpină dificultăți în procesul de învățare, se îmbolnăvesc mai des, iar ca adulți câștigă puțin.
Același studiu a descoperit că 800.000 sau 7,1% dintre copiii filipinezi suferă de malnutriție acută. Aceștia au imunitatea scăzută și au un risc crescut de moarte prematură. Un alt studiu, realizat de Institut de Relations Internationales et Strategiques, a descoperit că Filipine ocupă locul 9 în topul țărilor cu cei mai mulți copii care s-au oprit din creștere.
„Ni s-a întâmplat deseori să aflăm că un copil despre care credeam că e la gimnaziu, să fie de fapt la liceu. Acești copii sunt subdezvoltați – nu doar fizic, dar și cognitiv. Dacă nu sunt tratate în primele 1.000 de zile ale unei persoane (de la 0 la 2 ani), efectele opririi din creștere sunt ireversibile și vor afecta persoana respectivă tot restul vieții”, a transmis Dale Nelson Divinagracia, manager de dezvoltarea resurselor la Action Against Hunger.
Restaurants Against Hunger, programul de donații prin intermediul horeca
În 1998, de Ziua Internațională a Alimentației, Action Against Hunger a lansat în Franța un program prin care bucătarii, proprietarii de restaurante, cafenele, cofetării, brutării și din industria horeca să-și dedice pasiunea pentru mâncare salvării copiilor malnutriți și a luptei împotriva foametei. Concret, Restaurants Against Hunger presupune ca unitățile care se înscriu în program să aleagă un fel de mâncare din meniu, pe care să-l noteze cu „dish that feed more”, iar o parte din profit să fie donată către ONG. Până acum, programul a fost implementat în Bolivia, Canada, Columbia, Germania, Guatemala, India, Italia, Peru, Spania, Marea Britanie și Statele Unite.
În Filipine, programul a început în 2016, cu 103 restaurante participante. Anul acesta, Restaurants Against Hunger se desfășoară între 1 octombrie și 1 decembrie, iar înscrierile restaurantelor se pot face până la 31 octombrie. Până acum, pe listă se află 143.
„Este imperativ să luăm acțiune față de numărul în creștere al cazurilor de malnutriție din țară. Restaurants Against Hunger este un început și fiecare poate participa. Putem să ne concentrăm pasiunea pentru mâncare în ajutorarea altora”, a declarat Guy Hasley, directorul din Filipine al ONG-ului.
Fondurile strânse sunt apoi folosite în programele filialelor ONG-ului din fiecare țară. De exemplu, ultima acțiune desfășurată în Filipine a fost de Ziua Mondială a Mâinilor Curate, pe 15 octombrie, în Marawi, orașul unde forțele guvernamentale au purtat lupte crâncene cu jihadiștii ISIS în 2017.
La nivel mondial, între 33 – 66% dintre cazurile de malnutriție sunt cauzate de calitatea proastă a apei, a sistemului de salubritate și a igienei, și 242 de milioane de zile școlare sunt ratate din cauza diareei. Ținând cont de acestea, AAH i-a învățat pe copiii din Marawi cum să se spele corect pe mâini, iar pe educatori cum să-i facă pe aceștia să înțeleagă igiena, astfel încât cei mici să îi influențeze și pe membrii familiei.
În plus, în luna iunie, ONG-ul a ajutat 206.613 persoane din zona de conflict prin distribuirea alimentelor, a materialelor necesare pentru adăposturi provizorii, repararea centrelor medicale, asigurarea accesului la apă potabilă și diagnosticarea copiilor malnutriți.