Restaurante din București vegetariene sau vegane 

A fi vegan sau vegetarian poate fi uneori o provocare când socializezi în jurul unei mese la restaurant. Dar devine o experiență plăcută dacă știi unde să mergi să mănânci.

Deși bucătăria tradițională românească este în mare parte bazată pe carne, Bucureștiul are câteva restaurante minunate, pe placul celor vegani și vegetarieni. Chiar dacă unele dintre locurile menționate nu sunt în totalitate vegane sau vegetariene, majoritatea au devenit cunoscute tocmai datorită mâncărurilor pe bază de plante și reinterpretărilor moderne ale bucătăriei vegetariene.

Restaurante din București vegetariene sau vegane 

Sara Green Bistro

Dacă vrei să încerci mâncare vegană și vegetariană preparată cu atenție din ingrediente proaspete, Sara Green este un bistro cu două locații în București: Lascăr Catargiu și Băneasa. Se poate comanda și online, iar wrapurile și burgerii vegetali sunt vedetele restaurantului. Găsești și supe, hummus, Rainbow bowls, iar deserturile sunt întotdeauna o surpriză delicioasă.

Aubergine Restaurant

Aubergine impresionează constant prin preparatele sale apetisante, atent prezentate. Găsești aici multe opțiuni vegane și vegetariene, inclusiv celebrul caviar de vinete, vedeta meniului. Interiorul restaurantului este deosebit, cu pereți decorați cu uși vechi. De la platouri cu brânzeturi și labneh până la rondele de vinete, baba ganoush sau feta saganaki, vegetarienii și veganii au o mulțime de opțiuni din care să aleagă.

Arome

Dacă ai poftă de un mic dejun sănătos sau un brunch special, Arome oferă unele dintre cele mai gustoase preparate vegane și vegetariene din București! Restaurantul este pe strada Luigi Cazzavillan numărul 25 și oferă burgeri cu tofu, omletă cu legumă, hummus, salate, wrap-uri și bowls, toate perfecte pentru vegetarieni și vegani.

Rawdia

Cu preparate vegane și vegetariene inovatoare, Rawdia este locul ideal dacă vrei să-ți extinzi orizonturile culinare. Situat într-un cartier plăcut, restaurantul oferă în principal mâncare raw, pregătită cu pasiune și servită cu zâmbetul pe buze. Îți recomandăm cu încredere wrapul Lafa și prăjiturile delicioase! Plus: apa aromatizată este din partea casei – un detaliu mereu apreciat.

Sublimmme

Sublime este o cofetărie și restaurant vegan în București. Un adevărat paradis vegan pentru orice gurmand. De la torturi vegane uimitoare până la burgeri sau smoothie-uri, oferta este greu de egalat pentru vegani.

Level Up

Level Up este un restaurant vegan pe Strada Sfânta Vineri nr. 10. Găsești preparate fast-food precum Nuggets, Fish filet burger cu tofu, friptură pe bază de proteine, penne quatro VegMaggi dar și și preparate tradiționale precum mici vegani sau sarmale. Alternativ, găsești pizza, cartofi prăjiți sau wedges salate. Ai și opțiuni de desert vegan precum papanași, tiramisu sau variațiuni de cheesecake.

CITEȘTE ȘI: Si cainii pot fi vegetarieni. 5 adevaruri uimitoare

Diferența dintre vegan și vegetarian

Un vegetarian nu consumă niciun fel de carne, fie ea de vită, pasăre sau pește. Un vegan este un vegetarian mai strict, care evită și consumul de lactate, ouă și orice alte ingrediente derivate din animale.

Există mai multe tipuri de diete vegetariene, iar oamenii le urmează din motive diverse – sănătate, etică, protecția mediului sau religie.

Dietele vegetariene includ diverse cantități de fructe, legume, cereale, leguminoase, nuci și semințe. Prezența lactatelor, mierii și ouălor depinde de tipul de dietă adoptat.

Cele mai comune tipuri de vegetarieni sunt:

  • Lacto-ovo vegetarieni: evită toate tipurile de carne, dar consumă lactate și ouă.
  • Lacto vegetarieni: nu consumă carne sau ouă, dar consumă lactate.
  • Ovo vegetarieni: nu consumă carne sau lactate, dar consumă ouă.
  • Vegani: evită toate produsele de origine animală și derivatele acestora. Dietele vegane au început să atragă tot mai multă atenție publică.

Persoanele care nu consumă carne sau pasăre, dar mănâncă pește, sunt considerate pescatarieni. Cei care adoptă, ocazional, o dietă vegetariană sunt denumiți flexitarieni.

Deși uneori sunt asociați cu vegetarienii, pescatarienii și flexitarienii consumă carne, deci nu intră în definiția strictă a vegetarianismului.

CITEȘTE ȘI: Vegetarianismul, mai daunator mediului decat carnea

Ce este o dietă vegană?

O dietă vegană este considerată cea mai strictă formă de vegetarianism.

Veganismul este un stil de viață care urmărește, pe cât posibil, eliminarea oricărei forme de exploatare și cruzime asupra animalelor – fie că este vorba de alimentație, îmbrăcăminte, știință sau divertisment.

Așadar, o dietă vegană exclude nu doar carnea, ci și lactatele, ouăle și orice alt ingredient de origine animală. Acestea includ:

  • gelatină
  • miere
  • carmin
  • pepsină
  • șelac
  • albumină
  • zer
  • cazeină
  • unele forme de vitamina D3

Vegetarienii și veganii aleg adesea să evite produsele de origine animală din motive similare, însă se diferențiază prin gradul de acceptare al acestor produse.

De exemplu, atât veganii, cât și vegetarienii pot exclude carnea din alimentație din motive de sănătate sau de mediu.

Însă veganii aleg să evite orice derivat animal deoarece consideră că acest lucru are cel mai mare impact asupra sănătății și planetei.

Din punct de vedere etic, vegetarienii se opun sacrificării animalelor pentru hrană, dar în general acceptă consumul de produse secundare, precum laptele sau ouăle, atâta timp cât animalele sunt crescute în condiții decente.

Pe de altă parte, veganii consideră că animalele au dreptul să fie libere de orice formă de exploatare umană, indiferent dacă este vorba de hrană, îmbrăcăminte, cercetare sau divertisment.

Această dorință de a evita complet exploatarea animalelor este motivul pentru care veganii nu consumă nici lactate, nici ouă – produse pe care mulți vegetarieni le consideră acceptabile.

Considerații nutriționale pentru dietele vegetariene și vegane

Cercetările arată că dietele vegetariene și vegane tind să fie mai sărace în grăsimi saturate și colesterol.

În schimb, ele sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și compuși vegetali benefici pentru sănătate.

Ambele tipuri de diete includ frecvent alimente dense în nutrienți, precum fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe și produse din soia.

Totuși, dacă nu sunt bine planificate, aceste diete pot duce la un aport insuficient de nutrienți esențiali, în special fier, calciu, zinc și vitamina D.

Atât vegetarienii, cât și veganii tind să aibă un aport redus de vitamina B12 și de acizi grași omega-3 cu lanț lung. Însă nivelurile sunt, în general, mai scăzute la vegani decât la vegetarieni.

Chiar dacă aceste diete pun accent pe fructe, legume și leguminoase, unele produse pot fi fără carne și lactate, dar totuși:

  • foarte procesate
  • bogate în zaharuri adăugate
  • gătite în moduri care adaugă grăsimi în exces.

Prăjiturile, cartofii prăjiți, bomboanele sau chiar înghețata pe bază de nuci pot fi încadrate ca produse vegane sau vegetariene, dar pot conține carbohidrați rafinați, aditivi, zahăr în exces sau pot fi prăjite adânc în ulei.

Aceste alimente ar trebui consumate cu moderație.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri