Planuri ambitioase de construire a zeci de statiuni de schi in regiuni montane din Europa Centrala si de Est ar putea distruge ultimele regiuni salbatice ale continentului in scopuri neinsemnate, se arata intr-un comunicat WWF. VEZI STUDIU
Pana la doua treimi dintre resorturile de schi ar putea sa se inchida din cauza lipsei zapezii provocate de schimbarile climatice care, potrivit ultimelor predictii, ar putea conduce la cresteri ale temperaturilor globale cu 2, sau chiar 5,2 grade Celsius in urmatoarele decenii.
Numai in Romania s-a planificat deja construirea a 102 resorturi de schi. De asemenea, exista un proiect si in Ucraina ce urmareste dezvoltarea uneia dintre cele mai mari statiuni de schi din Europa la un pret total de aproximativ 3 miliarde de euro.
„Construirea facilitatilor pentru schi inseamna distrugerea unor suprafete foarte intinse de padure pentru amenajarea partiilor, drumurilor de acces si a infrastructurii” a declarat Andreas Beckman, directorul adjunct WWF al Programul Dunare-Carpati.
„Guvernele dau dovada de iresponsabilitate atat prin permiterea, cat si pentru sprijinirea acestor pagube ecologice in conditiile in care viitorul economic al acestor proiecte este complet nesigur. Multe dintre proiectele de dezvoltare a resorturilor de schi se bazeaza pe finantari semnificative din sursele Uniuniunii Europene”, a mai spus Beckman.
Majoritatea propunerilor pentru statiuni de schi in Europa Centrala si de Est sunt localizate la 1.500 de metri deasupra nivelului marii, considerat in Alpi cel mai scazut nivel la care un resort de schi poate fi considerat, in prezent, viabil din punct de vedere al cantitatii de zapada necesara schiatului.
Muntii Carpati, care se numara printre locatiile unde sunt planificate cele mai multe resorturi de schi, adapostesc jumatate din populatia ursilor bruni, a lupilor si lincsilor care mai traiesc in Europa. Totodata, suprafete mari de paduri care se intind din Slovacia si pana in Ucraina au fost desemnate recent Situri Naturale ale Patrimoniului Mondial.
In unele cazuri construirea statiunilor de schi este ilegala, dar si imprudenta. In Romania sunt planificate regiuni de schi in 8 parcuri nationale, printre care Retezat si Piatra Craiului. Iar in Bulgaria, un numar de statiuni vor fi construite in arii protejate precum parcurile nationale Rila si Pirin.