Desi am avut o primavara buna pentru agricultura, cu multe preciptatii, meteorologii au anuntat ca vara ce va veni va fi una cat se poate de secetoasa si va lovi si judetul nostru aflat in plina criza financiara. In acest sens, Guvernul a decis introducerea unui pachet minim de masuri financiare pentru irigatii, in limita ajutoarelor de stat acceptate de UE, precum acordarea unui volum mai mare de subventii si acoperirea unor costuri.
Ploile din ultima vreme, spun meteorologii, vor deveni doar o amintire pe perioada verii, anuntandu-se un an deosebit de secetos. Acest lucru va afecta agricultura, motorul economiei noastre, fiind a doua lovitura puternica pe care o primeste judetul nostru, dupa criza financiara mondiala.
„Intr-adevar, se prevede un an nu prost, ci foarte prost. Daca nu se iriga, in acest an secetos, productia va fi cu mult sub estimarile de 6,7 milioane tone de grau. Nu cred ca vom avea nici 5 milioane de tone”, a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Producatorilor Agricoli (FNPAR). Potrivit acestuia, productia scazuta din acest an se datoreaza si neacordarii subventiilor pentru ingrasaminte, dar si diminuarii cu 30% a subventiilor pentru culturile de toamna. Mai mult, doar 30% din subventiile pentru suprafata de teren au fost acordate anul acesta de APIA.
„Desi pe hartie apar ca 60% din subventii au fost date, au fost achitate cele pentru suprafetele intre 0,3 ha si 10 ha. Problema este ca la marii agricultori finantarile nu au ajuns pana acum, si nici nu se stie cand vor ajunge”, ne-a mai spus Matei.
„Subventiile pentru irigatii sunt o masura foarte buna, desi cam tarzie. Anul trecut s-au irigat 300.000 ha, iar pana in 2010 inclusiv, se urmareste irigarea a un milion de hectare. Daca se dau aceste subventii, se vor iriga, anul acesta, peste 400.000-450.000 ha. Insa daca finantarea se va face prea tarziu sau chiar deloc, in 2009 nu se vor iriga nici macar 300.000 ha de pamant”, ne-a mai explicat presedintele FNPAR.
Bani pentru irigatii
„Pentru cresterea suprafetelor contractate pentru irigatii in 2009 si acordarea de sprijin nediscriminatoriu tuturor organizatiilor utilizatorilor de apa pentru irigatii care nu au incheiat contracte pana la 30 noiembrie 2008, se propune ca pentru sezonul de irigatii al acestui an, termenul de plata a contributiei proprii la tariful anual sa fie 30 aprilie 2009. De asemenea, se propune sa se suporte de la bugetul de stat cheltuielile asimilate investitiilor pentru racordarea statiilor de pompare la retele electrice de interes public”, se arata intr-o ordonanta de urgenta aprobata de Guvern. Cheltuielile aferente sprijinului financiar sunt estimate la 1,2 milioane de lei pentru 2009 si la 6 milioane de lei pentru urmatorii cinci ani.
„Ca efect al crizei economico-financiare, multi beneficiari ai serviciilor de irigatii nu pot suporta costurile acestora, astfel ca renunta la irigarea culturilor in conditiile in care se prognozeaza ca anul 2009 va fi secetos”, se arata in document. Legislatia in vigoare prevede ca raspunderea pentru exploatarea, intretinerea si reparatia amenajarilor de imbunatatiri funciare revine in principal proprietarilor de teren constituiti in organizatii, respectiv Administratiei Nationale a Imbunatatilor Funciare si altor furnizori de apa pentru irigatii.
Conform datelor oficiale, din totalul de 408 de organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii care gestioneaza o suprafata de circa un milion de hectare, 306 au incheiat contracte, pana in noiembrie 2008, pentru 494,2 mii hectare. Guvernul considera ca neacordarea sprijinului financiar va duce la scaderea productiei agricole, la plata de despagubiri pentru culturi afectate de seceta si la nerealizarea obiectivelor stabilite prin programul de guvernare.