Congo vrea să caute petrol în parcul național Virunga

Prim-ministrul Republicii Democrate Congo a anunțat că guvernul vrea să găsească o modalitate de a explora petrolul în parcul național Virunga, un sit al patrimoniului mondial Unesco, și va porni negocieri cu Organizația Națiunilor Unite „ca să exploreze în mod chibzuit”, informează The Guardian.

8783285242_ea287424f4_z

Virunga, parcul cu cea mai mare vechime și cea mai bogată biodiversitate din Africa, se află pe lista „patrimoniului mondial în pericol” din 1994. În ultimele două decenii, conflictele armate și braconajul intens al milițiilor au afectat ecosistemul parcului.

În 2007, autoritățile congoleze au acordat două concesiuni petroliere care treceau granițele în interiorul parcului Virunga companiei franceze Total și companiei petroliere britanice Soco International.

În timp ce Total a agreat repede să nu exploreze niciodată în cadrul limitelor actuale ale parcului – chiar dacă acestea s-ar schimba – Soco a desfășurat activități de explorare în Virunga și a încheiat un studiu seismic în iulie 2014. Compania a spus că va preda rezultatele studiului seismic guvernului congolez în următoarele luni. În baza rezultatelor acestui studiu, Republica Democrată Congo va decide dacă continuă explorarea.

Renumit pentru gorilele de munte, printre ultimele de pe planetă, parcul Virunga este „acasă” pentru o mulțime de specii pe cale de dispariție, găsite în principal în zona lacului Edward, tocmai partea în care a explorat Soco.

Conform convenției Unesco, explorarea și exploatarea petrolului sunt incompatibile cu statutul patrimoniului mondial. Pentru a permite forajul pentru sondele de petrol în mod legal, guvernul va trebui să declasifice zone ale parcului, sau chiar parcul în întregime.

„Nu e vorba de o modificare minoră a limitelor parcului. Ar fi o schimbare majoră care ar afecta valoarea parcului”, a declarat Leila Maziz, coordonatoarea proiectelor bazinului fluviului Congo la Unesco. Ea a adăugat că Unesco nu a primit o cerere oficială din partea guvernului congolez în această fază.

În raportul anual emis săptămâna trecută, Soco a afirmat că nu va lua parte la discuțiile dintre ONU și guvern. Cu toate acestea, prim-ministrul Augustin Matata Ponyo a declarat la BBC că „Soco a adus în atenția guvernului problema granițelor parcului.”

Sub presiunea internațională declanșată de o campanie globală a organizației neguvernamentale de mediu WWF și de documentarul Virunga, Soco a emis o declarație conform căreia nu va încerca să continue explorările în parcul național, „cu excepția cazului în care Unesco și guvernul congolez sunt de acord că astfel de activități sunt compatibile cu statutul patrimoniului mondial.”

În urma acestei declarații din iunie 2014, Roger Cagle, șeful adjunct executiv al Soco, a declarat că, totuși, Republica Democrată Congoleză ar putea aplica pentru o schimbare de graniță a parcului. Într-o scrisoare oficială văzută de The Guardian, Matata Ponyo a scris că guvernul ia în considerare schimbarea granițelor încă din iulie 2014, în urma summit-ului Unesco.

„E alarmant faptul că prim-ministrul congolez spune că Soco a ridicat problema granițelor parcului Virunga în discuțiile cu guvernul, iar guvernul pare să se îndrepte spre declasificarea unei părți din parc”, a spus Nathaniel Dyer, unul dintre militanții de la organizația neguvernamentală internațională Global Witness.

„Soco a declarat public că nu a făcut și nu va face lobby către guvernul congolez pentru retragerea granițelor parcului național Virunga”, a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt de la Soco.

În raportul său, Soco a mai anunțat că a angajat firma juridică Clifford Chance ca să efectueze o anchetă independentă în ce privește acuzațiile formulate de documentarul Virunga, de Human Rights Watch și de Global Witness.

În februarie, Biserica Angliei a amenințat că își va vinde acțiunile în valoare de 3 milioane de lire sterline pe care le deține la Soco, din cauza comportamentului companiei în Republica Democrată Congo.


Sursă foto: Flickr.com

Mai citește și:

Filmele de mediu, în programului ediției 2015 a festivalului One World Romania

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri