O cincime dintre reptilele din Europa si aproape un sfert dintre amfibieni risca sa dispara, potrivit unui studiu al Uniunii Nationale pentru Conservarea Naturii. Peste jumatate dintre speciile de amfibieni (59%) si 42% dintre speciile de reptile se afla in declin, principalele motive fiind distrugerea de catre om a habitatelor lor naturale, incalzirea globala, poluarea si prezenta speciilor invazive.
“De Ziua Internationala a Biodiversitatii, aceste cifre sunt o descoperire ingrijoratoare. In ciuda legislatiei stricte care protejeaza habitatele si speciile care ne ingrijoreaza, aproape un sfert dintre amfibienii din Europa sunt in pericol”, a declarat Stavros Dimas, Comisarul European pentru Mediu. El a facut un apel la cetateni, politicieni si oameni din industrie, carora le-a cerut sa ia in calcul situatia biodiversitatii inainte de a lua decizii.
“Europa de Sud este bogata in specii de amfibieni, insa incalzirea globala si alti factori le degradeaza habitatul lor de apa dulce. Habitatele naturale din Europa sunt restranse de populatia umana, aflata in continua crestere, de intensificarea activitatilor agricole, de poluare si de migratia urbana. Acest lucru nu este o veste buna nici pentru reptile, nici pentru amfibieni”, a declarat una dintre realizatoarele studiului, Dr Helen Temple.
In Europa traiesc 151 de specii de reptile si 85 de amfibieni, dintre care multe nu sunt intalnite in nici o alta zona de pe glob.