Peste 4.000 de reptile, printre care broaște țestoase, șerpi, șopârle și crocodili, au fost salvate în cadrul unei operațiuni la care au participat forțe de poliție din 22 de țări. Reptilele urmau să fie folosite pentru fabricarea de accesorii, precum portofele şi genţi.
Pe lângă salvarea animalelor, acțiunea a însemnat arestarea a şase persoane în Italia şi a altor şase în Spania pentru trafic ilegal de animale vii, dar și finalizarea unei acţiuni internaţionale, denumită „Operaţiunea Blizzard”, care a vizat traficanţi, transporturi comerciale şi magazine de animale de companie.
„Traficul de animale sălbatice a crescut semnificativ în ultimii ani până la punctul în care mii de reptile în valoare de milioane de euro sunt în prezent confiscate annual”, a spus Pedro Felicio, şeful departamentului de criminalitate economică al Europol, care a ajutat la coordonarea operaţiunii, potrivit Reuters. „În pofida diferitelor eforturi depuse, ameninţarea unor astfel de infracţiuni rămâne ridicată”.
Acesta a mai spus că 2.703 de broaşte ţestoase, 1.059 de şerpi, 512 şopârle şi 20 de crocodili şi aligatori au fost confiscate în timpul unei operaţiuni desfăşurate în Europa, Statele Unite, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Israel şi Africa de Sud.
De asemenea, au fost confiscate de poliţie genţi, portofele, curele de ceas, medicamente şi alte produse derivate din animale.
PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) este una dintre organizațiile care pun constant presiune pe branduri să renunțe la utilizarea pieilor animalelor exotice pentru haine și accesorii.
„De la demonstrații în stradă până la a vorbi cu oamenii din conducere, PETA va pune presiune pe LVMH (n.r. compania care deține Luis Vuitton S.A) să înceteze să mai vândă orice geantă, curea din piele sau pantofi făcuți din piele de reptile”, a transmis președintele PETA Ingrid Newkirk.