10 obiecte din plastic la care poți să renunți cu ușurință chiar acum

Cifrele referitoare la cantitatea produsă de plastic și la durata mare în care acesta se degradează ar trebui să ne alarmeze atât de tare, încât să renunțăm imediat la plastic. Am făcut o listă de 10 obiecte pe care le poți înlocui cu mare ușurință.

10 obiecte din plastic la care poți să renunți cu ușurință chiar acum

În primii 10 ani ai acestui secol, am produs mai mult plastic decât în tot secolul XX. Plasticul se degradează într-un interval de 500 – 1.000 de ani, însă problema este că 50% din cantitatea de plastic produsă este utilizată pentru produse de unică folosință. Opt milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an.

1. Pahare, capace, bețișoare de unică folosință pentru cafea

Ideal ar fi să renunți de tot la paharele de unică folosință în care îți este servită cafeaua și fie să-ți aduci recipientul tău, fie să ceri o cană. Însă dacă ți se pare dificil, până acolo poți face alți pași mai mici: să renunți la capacul și bețișorul din plastic, aceste accesorii total inutile uneori.

2. Lucruri de plastic, atunci când există varianta și de hârtie

Ținând cont de datele de la începutul articolului, de ce să alegi un cofraj de ouă din plastic, dacă în raft există și de hârtie, sau de ce să dai banii pe ceva ambalat în plastic, când oricum o să arunci punga?

Green Report Shop Produse alimentare eco

3. Paie de plastic

Numai în Statele Unite sunt folosite în fiecare zi peste 500 de milioane de paie de plastic. Dacă nu ai vreo dizabilitate care te împiedică să duci direct paharul la gură, atunci renunță la acest trend total inutil, care afectează mediul. 90% din deșeurile găsite pe plajele din Sydney sunt sticlele de apă și paiele, care devin bucăți mici ce sunt înghițite de vietățile marine. Acestea din urmă sunt înghițite de prădători și astfel plasticul ajunge în lanțul alimentar.

10 obiecte din plastic la care poți să renunți cu ușurință chiar acum

Aceste paie au fost adunate în 20 de minute de snorkeling în Manly, Australia. Foto: diveplanit.com

4. Produse ambalate

Acum poți găsi aproape orice ambalat individual în plastic, de la cantități mici de preparate din carne până la salate care trebuie numai puse în bol. O variantă mai prietenoasă cu mediul ar fi să alegi produse vândute la vrac, care să-ți fie împachetate în hârtie sau depozitate în recipientele pe care le aduci de acasă.

5. Pungi de cumpărături din plastic

Sunt acele pungi mari, dintr-un plastic mai rezistent, deci care se degradează și mai greu, dar de care uiți mereu, așa că ajungi să faci acasă o pungă de pungi. Cumpără-ți câteva pungi din in sau din material textil (găsești și la magazinele Second Hand) și ține mereu una în geantă și una la ieșirea din casă.

6. Folie de plastic

Înlocuiește-o cu borcane din sticlă, caserole din sticlă, folie de aluminiu (pe care să o folosești de multe ori), hârtie cerată sau chiar un bol peste care așezi o farfurie.

7. Veselă și tacâmuri de plastic pentru petreceri

În loc să cumperi de fiecare dată, pentru fiecare petrecere pahare, farfurii și tacâmuri din plastic, investește în pahare din sticlă, farfurii din ceramică și tacâmuri din inox pe care să le folosești numai la astfel e ocazii.

8. Sticle de apă

Dacă apa de la robinet nu este suficient de curată încât să o bei, investește într-un filtru. Dar dacă ai verificat și ai primit asigurări ca apa este curată, atunci folosește un bidon reutilizabil (din acela de care folosesc sportivii).

9. Alege înghețata la cornet

În curând o să începem să poftim la înghețată, imediat ce se mai încălzește vremea. În momentele alea amintește-ți ce citești acum: renunță la înghețata la pahar și alege-o pe cea la cornet.

10. Guma de mestecat

Știai că aproape toate tipurile de gumă de mestecat conțin plastic? Exact. Atunci când mesteci gumă, poți la fel de bine să mesteci o pungă. Există și alte moduri de a-ți împrospăta respirația, cum ar fi mestecatul câtorva frunze de mentă, așa că renunță la gumă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri