Text de Lucia Ana Varga, secretar de stat in cadrul MMDD
Refacerea biodiversitatii Deltei Dunarii reprezinta un obiectiv prioritar al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, iar reconstructia ecologica este singura modalitate de refacere a functiilor ecosistemelor si a habitatelor naturale din Delta.
Delta Dunarii ar putea beneficia, in 2008, de peste 26 milioane lei pentru lucrarile de renaturare prevazute in Programul de reconstructie ecologica. Acest lucru vine ca urmare a faptului ca, dupa declararea Deltei Dunarii ca rezervatie a biosferei, marea majoritate a amenajarilor piscicole si agricole nu au mai fost folosite in scopul pentru care au fost constituite, fiind exploatate nerational. De aici a venit necesitatea initierii unor masuri eficiente care sa garanteze renaturarea acestor zone ce nu mai pot fi utilizate pentru destinatia lor economica, precum si refacerea retelei de canale, in vederea imbunatatirii circulatiei apei. Acestea constituie masuri prioritare ale managementului Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" in perioada urmatoare, care vor avea ca efecte principale dezvoltarea zonelor de reproducere naturala a pestilor si restabilirea echilibrului hidrologic. Prin cresterea suprafetei de zone umede, obtinute prin reconectarea fostelor amenajari agricole si piscicole la regimul hidrologic natural, va creste capacitatea sistemului deltaic de a metaboliza aportul excesiv de nutrienti al Dunarii, imbunatatind astfel rolul Deltei Dunarii de filtru natural al apelor ce trec in Marea Neagra.
Programul de reconstructie ecologica are ca obiectiv general extinderea habitatelor acvatice pentru speciile de flora si fauna specifice, prin restaurarea zonelor umede si cuprinde lucrari pentru imbunatatirea circulatiei apelor in complexurile acvatice naturale, refacerea unor zone de reproducere naturala si de crestere a unor specii de fauna amenintate, refacerea condit iilor naturale de mediu in zonele degradate antropic aflate in regim liber de inundatii sau in regim amenajat agricol si piscicol, care sa asigure in timp revenirea la o stare cat mai apropiata de cea naturala.
Lucrarile, prevazute a se realiza, in acest an, pe teritoriul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", constau in reconstructia ecologica in amenajarile agricole Murighiol-Dunavat si Carasuhat, in amenajarile piscicole Ceamurlia si Murighiol, impaduriri pentru consolidari de maluri si lucrari de refacere a fondului forestier in incinta Pardina.
Programul prevede lucrari de reconstructie ecologica in amenajarile agricole si piscicole si in complexurile din Delta Dunarii.
In cadrul acestei actiuni, MMDD a alocat si in 2007 fonduri bugetare pentru renaturarea amenajarilor agricole si piscicole din Delta care nu mai au potential productiv.
In acest an vor fi demarate lucrari de renaturare a amenajarilor piscicole Murighiol si Ceamurlia pentru care sunt finalizate proiectele tehnice si pentru care exista acceptul din partea autoritatilor locale pentru realizarea renaturarii.
Pentru amenajarile piscicole aflate in administrarea Consiliului Judetean Tulcea nu pot fi demarate proiecte, pentru ca acesta nu a aprobat protocolul de transfer al terenurilor catre ARBDD pe perioada realizarii lucrarilor de renaturare.
De mentionat este faptul ca Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a transmis, la mijlocul lunii februarie, Consiliului Judetean Tulcea o adresa prin care solicita sprijin pentru organizarea unei sedinte extraordinare, la care sa participe toti factorii interesati, in vederea discutarii si aprobarii acestui protocol. Daca acest protocol va fi semnat, lucrarile de renaturare pot demara imediat.