4 remedii naturale cu proprietăți antibiotice

Antibioticele sunt printre cele mai prescrise tratamente, folosirea lor excesivă fiind principala cauză a apariției bacteriilor rezistente la antibiotice. În ultimii ani au fost realizate numeroase studii asupra alternativelor naturale cu proprietăți antibacteriene, în speranța că vom putea reduce rezistența la antibiotice, înlocuindu-le cu antibiotice mai sigure, cu ingrediente naturale.

oregano antibiotic natural

Iată câteva dintre substanțele naturale care au dat rezultate promițătoare în tratarea infecțiilor și afecțiunilor cauzate de bacterii și viruși.

1. Ulei de oregano

Oregano este o plantă aromatică din familia mentei care a fost folosită încă din antichitate în tratamentul a numeroase afecțiuni, având proprietăți antimicrobiene, antivirale, antiparazitare și antifungice.

Numeroase studii au arătat că uleiul de oregano ajută la tratarea unei game largi de infecții bacteriene și fungice, printre care și E. Coli, Listeria, Candida, piciorul atletului și infecții respiratorii, fiind eficient și în tratamentul dereglărilor florei intestinale.

Uleiul de oregano poate fi consumat direct, în apă, miere sau un alt lichid, sau poate fi aplicat pe piele, însă întotdeauna diluat în alte substanțe (cum ar fi uleiul de cocos și cel de măsline), fiind extrem de puternic. Poate provoca discomfort gastric și reacții alergice la persoanele cu sensibilitate la plante din familia Lamiaceae.

2. Echinacea

Echinacea este numele unui grup de plante din familia margaretelor care cresc numai în anumite zone din America de Nord. Echinacea purpurea se remarcă prin proprietățile sale medicinale, fiind folosită de amerindieni pentru răni, infecții, ciupituri de insecte, mușcături de șarpe și alte afecțiuni. Rădăcina este cea mai potentă parte a plantei, fiind folosită pentru siropuri, ceaiuri și tincturi.

Unele studii arată că echinacea purpurea este eficientă în combaterea mai multor bacterii care cauzează infecții respiratorii, printre care Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus (bacterie rezistentă la anumite antibiotice care cauzează pneumonii grave) și Legionella pneumophila (cauzează boala legionarilor). Planta poate fi eficientă și în tratarea candidozei sau a infecțiilor dentare.

Echinacea a arătat rezultate promițătoare și în combaterea simptomelor cauzate de rinovirusuri (cauza principală a răcelii), însă oamenii de știință nu au ajuns încă la un acord asupra modului de mecanism al plantei.

Echinacea este contraindicată persoanelor cu boli autoimune, diabet zaharat sau probleme hepatice. Poate interacționa cu anumite medicamente.

3. Ulei de cocos

ulei cocos antibiotic natural

Uleiul din nucă de cocos are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice datorită acizilor grași din componența sa. În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că uleiul de cocos poate fi eficient în combaterea anumitor bacterii rezistente la antibiotice.

Alte studii arată că uleiul de cocos este un remediu bun împotriva bacteriei Streptococcus mutans, principala cauză a cariilor dentare, fiind la fel de eficient ca clorhexidina.

Conform unui studiu publicat anul acesta, uleiul de cocos și uleiul de oregano sunt mult mai eficiente la combaterea bacteriilor patogene când sunt folosite împreună.

4. Miere

Mierea a fost folosită încă din antichitate pentru proprietățile sale nutritive și terapeutice, fiind menționată prima oară pe o tăbliță sumeriană datând din 2100-2000 î.e.n. Pe lângă apă și zaharuri, mierea conține numeroase vitamine și minerale, având proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene.

Mierea se remarcă prin eficiența sa în a trata infecții ale pielii, răni și arsuri. Proprietățile sale antibacteriene au fost confirmate în mai multe studii, fiind eficientă în combaterea a diverși patogeni.

Green Report Shop Produse alimentare eco

Dintre toate tipurile de miere, Mierea de Manuka s-a remarcat ca având cel mai puternic efect antibiotic. Mierea de Manuka provine din Noua Zeelandă și are cea mai ridicată concentrație de metilglioxal, compus care îi conferă proprietățile antibacteriene deosebite. În cadrul unor studii, această miere a avut rezultate excelente în tratamentul a multiple bacterii, inclusiv unele rezistente la antibiotice.

Datele oferite sunt de natură informativă și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Consultați medicul înainte de a lua oricare dintre tratamentele prezentate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri