Relicva de plutoniu descoperita in SUA

O sticla descoperita intr-o groapa de gunoi din SUA contine cea mai veche mostra de plutoniu produs intr-un reactor nuclear, conform oamenilor de stiinta, citati de BBC.

O echipa de cercetatori de la Laboratorul Pacific Northwest National a datat mostra descoperita in situl nuclear de la Hanford si a publicat rezultatele in revista Analytical Chemistry, intr-un demers pe care l-au denumit „arheologie nucleara”. Conform cercetarilor, sticla dateaza din 1994 si provine din primele experimente ale americanilor din cadrul programelor de dezvoltare a armelor nucleare.

Sticla a fost descoperita in timpul excavarilor din decembrie 2004, intr-un seif. Ea continea un tip de plutoniu produs din reprocesarea combustibilului folosit in maniera in care aceste procese aveau loc la Hanford. Din compararea izotopilor de plutoniu din sticla cu datele tehnice de la reactoarele care functionau in acea perioada, cercetatorii au descoperit ca mostra descoperita a fost produsa in reactorul prototip X-10 din Oak Ridge, Tennessee, care a inceput sa functioneze in 1943.

„Frecventa sustragerilor de materiale radioactive este in crestere la nivel global. Se poate ca renasterea nucleara recenta si accesul mai usor al publicului la aceste materiale sa amplifice fenomenul in viitorul apropiat”, avertizeaza cercetatorii in revista Analytical Chemistry.

Situl de la Hanford a fost primul loc in care plutoniul a fost prelucrat pe scara larga, si a fost parte din Proiectul Manhattan din 1943, menit sa construiasca prima arma nucleara pe parcursul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Punctul culminant al proiectului a fost producerea bombelor nucleare aruncate deasupra oraselor Hiroshima si Nagasaki din Japonia.

Situl de la Hanford trece acum printr-un program de curatare prin care sa se diminueze nivelul de radioactivitate a deseurilor care inca mai exista in regiune.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri