Reînverzirea Pământului ar putea combate schimbările climatice la fel de eficient ca și reducerea combustibililor fosili

Plantarea copacilor, revitalizarea solului și alte acțiuni de mediu s-ar putea dovedi la fel de eficiente în combaterea schimbărilor climatice ca încetarea utilizării petrolului, se arată într-un nou studiu publicat de o echipa internaționala de oameni de știinta în jurnalul american Proceedings of the National Academy of Sciences, informează Inhabitat.

Reînverzirea Pământului ar putea combate schimbările climatice la fel de eficient ca și reducerea combustibililor fosili

O mai bună administrare a terenurilor ar putea avea un rol mai important în combaterea schimbărilor climatice decât se credea anterior”, au declarat reprezentanții echipei de cercetători.

Protejarea depozitelor de stocare a carbonului, gestionarea durabilă a terenurilor, reîmpădurirea și alte soluții naturale ar putea reprezenta 37% din toate reducerile de emisii prevăzute în Acordul de la Paris până în 2030. Estimările beneficiilor potențiale ale acestor acțiuni pentru schimbările climatice sunt cu aproximativ 30% mai mari decât cele prognozate de un grup de cercetători în domeniul schimbărilor climatice din cadrul ONU din 2014.

Cum se adapteaza copacii la schimbarile climatice

În studiul recent publicat, oamenii de știință au concluzionat că gestionarea mai durabilă a resurselor naturale și a mediului ar putea genera, până în 2030, stocarea a 11,3 miliarde de tone de emisii de dioxid de carbon, echivalentul emisiilor anuale ale Chinei. Arborii sunt deosebit de importanți pentru acest sistem, acționând ca banci de carbon pe timpul vieții. După ce mor, copacii se descompun, iar carbonul acumulat se eliberează lent înapoi în atmosferă. Mai multe păduri înseamnă o mai bună stocare a carbonului, printre alte beneficii pentru sănătate.

Deși planurile actuale ale guvernelor sunt insuficiente pentru a evita creșterea temperaturii globale de 2 grade Celsius, noul studiu oferă speranță pentru soluții alternative.

Din fericire, această cercetare arată că avem o șansă imensă de a remodela sistemele noastre de alimentare și utilizare a terenurilor”, a declarat Paul Polman, CEO al Unilever.

10 miliarde de copaci vs. decizia lui Donald Trump de a se retrage din Acordul de la Paris

Dacă suntem serioși în ceea ce privește schimbările climatice, atunci vom fi nevoiți să ne grăbim să investim în natură”, a completat Mark Tercek, CEO al The Nature Conservancy.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri