În a opta ediție de reîmpăduriri, Fundația Conservation Carpathia va reface păduri degradate de tăieri masive, pe o suprafață totală de 102 de hectare, din sud-estul munților Făgăraș. În paralel, vor fi plantați 2.500 de sade și puieți de salcie albă, plesnitoare și căprească, de-a lungul cursurilor de apă din zonă, în pregătirea zonelor în care biologii vor readuce castorii.
„Anul acesta, la fel ca în ultimii ani, ne-am propus să depășim obiectivul de 100 de hectare reîmpădurite în zona munților Făgăraș, în cadrul proiectului LIFE Carpathia. Zonele vizate sunt grav degradate, iar revenirea pădurii este aproape imposibilă fără intervenție umană. Gândiți-vă că au trecut atâția ani de la tăiere și gradul de regenerare naturală este, în anumite locuri, sub 10%. Mergem cu o schemă de 4.000 de puieți/hectar și plantăm specii conform altitudinii și a arhivelor vechi, refăcând compoziția naturală a pădurii, cea de dinaintea „molidizării” ample a României, când pădurile cu foioase au fost tăiate și înlocuite cu molid, chiar și la altitudini mici, urmărind doar profitul economic. Plantarea este una din cele mai bune metode de combatere a schimbărilor climatice! Pădurile naturale sunt mult mai puternice în fața furtunilor, spre deosebire de molid, care este ușor de doborât, cum s-a întâmplat în această primăvară. Avem 407.600 de puieți pregătiți să devină o nouă pădure în zona Nucșoara (Valea Basa, Zănoguța)”, a declarat ing. Mihai Zotta, director conservare Fundația Conservation Carpathia.
Fundația a achiziționat din 2012 până în prezent peste 800 de hectare de parcele tăiate în perioada 2004-2011, pe care le-a plantat cu peste 2.3 milioane de puieți forestieri, cu ajutorul localnicilor, angajați în regim zilier.
Asociația Ocolul Silvic Carpathia, de sub umbrela fundației, deține 7 pepiniere și un solar unde sunt îngrijiți puieții timp de 2-5 ani. Anul acesta necesarul nu a putut fi acoperit din surse interne și s-au cumpărat 185.000 de fire de fag, paltin și molid. Pădurarii monitorizează timp de 5 ani parcelele plantate și revin cu diverse lucrări de completare, unde puieții s-au uscat sau de mentenanță – taie iarba din jurul micilor arbori, pentru a nu fi sufocați.
Pepinieră Conservation Carpathia
„În această primăvară, una dintre provocări este situația delicată în care se află România și întreaga lume. Încercăm să luăm toate măsurile necesare, atât pentru siguranța zilierilor, dar și pentru cea a colegilor și ne dorim să ducem la bun sfârșit plantarea. Față de ceea ce ne-am propus inițial avem și o variantă de rezervă, în care să reducem suprafața de la 102 hectare la 35 hectare, suprafață pentru care avem deja puieții scoși din pepiniere, pregătiți și duși la locurile de plantare.” a declarat ing. Mihai Zotta.
În paralel, o echipă Carpathia plantează de-a lungul cursurilor de apă 2.500 de sade și puieți de salcie albă, plesnitoare și căprească, în pregătirea zonelor în care biologii vor readuce castorii, o specie cheie dispărută pe versantul sudic al munților Făgăraș.