Reguli pe care turiștii trebuie să le respecte dacă vor să viziteze insula Boracay

Insula Boracay se va deschide turiștilor pe 26 octombrie, după șase luni în care au fost realizate lucrări de reabilitare în urma daunelor suferite din cauza fluxului mare de vizitatori. Începând de la sfârșitul acestei luni, accesul turiștilor va fi limitat ca număr și ca perioadă de ședere (trei zile). În plus, printre măsurile adoptate se numără interzicerea șezlongurilor și a produselor din plastic de unică folosință, reducerea unităților de cazare și utilizarea mașinilor electrice.

Reguli pe care turiștii trebuie să le respecte dacă vor să viziteze insula Boracay

Grație nisipurilor albe și apelor cristaline, insula Boracay a devenit, în ultimii ani, cea mai populară destinație din Filipine. Dacă în anul 2004 veneau 428,755 de turiști, în 2017 numărul acestora a crescut până la peste două milioane.

Acest aflux a avut efecte devastatoare asupra insulei: suprapopularea zonei, aglomerarea traficului, depozitarea neconformă a deșeurilor solide și lichide (Ministerul Mediului spune că 195 de business-uri și 4.000 de proprietăți nu erau conectate la sistemul de canalizare), poluarea apei, plaje aglomerate, ridicarea construcțiilor fără autorizații, iar pescuitul ilegal a distrus 90% dintre recifele de corali.

Reguli pe care turiștii trebuie să le respecte dacă vor să viziteze insula Boracay

În acest context, președintele Rodrigo Duterte a numit insula Boracay „o hazna” și a decis, după o ședință de șase ore cu membrii Cabinetului, închiderea ei din 26 aprilie 2018 pentru șase luni.

„Este un surplus de hoteluri și camere disponibile și este un exces de deșeuri solide generate. Este suficientă apă pentru alimentare, dar nu sunt suficiente instalații de tratare a apelor uzate”, a explicat purtătorul de cuvânt al președinției remarca lui Duterte.

Subsecretarul de la Ministerul Mediului, Jonas Leones, spunea atunci că măsurile vor include suspendarea curselor aeriene și feroviare, eliberarea plajelor și chiar plasarea polițiștilor pentru a interzice accesul pe insulă. Potrivit Autorității Aviației Civile din Filipine, în 2017 au aterizat pe insulă 3,72 milioane de persoane.

Lucrări de reabilitare a insulei

Reguli pe care turiștii trebuie să le respecte dacă vor să viziteze insula Boracay

Guvernul a alocat un buget de 448 de milioane de pesos (7 milioane de euro) pentru muncitorii care au fost afectați de interzicerea accesului turiștilor. 20.000 dintre aceștia au primit joburi în curățarea și reabilitarea insulei.

În perioada de șase luni, au fost construite tranșee adânci de patru metri pentru sistemele de canalizare (plus acces la canalizare din 10 în 10 metri, pentru verificări regulate), au fost dărâmate în jur de 1.000 de construcții ilegale, au fost lărgite drumurile și înființate piste pentru biciclete.

Reguli pe care turiștii trebuie să le respecte dacă vor să viziteze insula Boracay

O investiție de jumătate de miliard de pesos (8 milioane de euro) a fost făcută în stația de pompare a apei uzate pentru ca acesta să împingă apa tratată la 800 de metri de Buladog Beach Reef, locul numărul unu din Asia pentru kiteboarding (după decenii de abuzuri, după cum spune comunitatea de acolo).

Unul dintre motivele pentru care președintele Duterte a numit Boracay „o hazna” a fost numărul bacteriilor coliforme din apă. Datele prelevate de pe plajele din estul insulei arătau o concentrație de un milion de microorganisme în 100 de mililitri de apă, pe când nivelul maxim tolerabil este 400 de microorganisme. Acum, după refacerea insulei, concentrația este de 20 de microorganisme/100 ml.

Reguli pe care turiștii trebuie să le respecte dacă vor să viziteze insula Boracay

Probe din apa mării luate în luna martie

Reguli noi pentru turiști

Pentru deschiderea din 26 octombrie a insulei, grupul de lucru desemnat de președinte a stabilit câteva reguli pentru turiști, dar și pentru business-uri și localnici.

„Nu putem și nu vom permite afluxului de oameni să distrugă Boracay din nou și să anuleze toate îmbunătățirile pe care le-am făcut și pe care le vom mai face”, a declarat Roy A. Cimatu, șefului grupului de lucru și secretarul Ministerului Mediului.

Reguli pe care turiștii trebuie să le respecte dacă vor să viziteze insula Boracay

Una dintre măsuri va fi limitarea numărului persoanelor care vor putea să stea pe insulă, atât turiști, cât și muncitori. Un studiu realizat de Biroul de Cercetare și Dezvoltare a Ecosistemelor a arătat că insula poate susține doar 54.945 de persoane în același timp. Prin urmare, în Boracay se vor putea caza 19.215 de turiști și 35.730 de rezidenți și muncitori. Accesul turiștilor va fi limitat la 6.405 de persoane pe zi, cu o ședere de maximum trei zile.

Potrivit lui Rigor, grupul de lucru va aproba un sistem de acces pe bază de brățări, care vor conține date din actele de identitate ale turiștilor și care vor putea oferi toate detaliile (inclusiv hotelurile unde sunt cazați aceștia și cât durează șederea). Vor fi patru puncte de acces pe insulă, din care două pentru turiști și două pentru locuitori și angajați.

Reguli pe care turiștii trebuie să le respecte dacă vor să viziteze insula Boracay

În prezent, pe insulă locuiesc 70.781 de persoane, cu aproximativ 30% mai mult decât a arătat studiul că aceasta poate susține. Grupul de lucru studiază acum o variantă de a reloca angajații din Boracay în zona Aklan, din peninsulă.

Mai mult, studiul a arăta că insula poate susține doar 249 de unități de cazare, față de 430 (cu aproximativ 15.000 de camere), cum se întâmpla înainte de 26 aprilie.

„Hotelurile trebuie să găsească strategii noi pentru a utiliza camerele libere. De exemplu, dacă ai trei camere libere, poți să faci una mai mare. Sau, din moment ce masajul va fi interzis pe malul mării, pot fi transformate în centre de relaxare”, a declarat Sherwin Rigor, subsecretarul Departamentului de Mediu și Resurse Naturale.

Reguli pe care turiștii trebuie să le respecte dacă vor să viziteze insula Boracay

În plus, nu va fi permisă construirea unor noi unități sau a unor camere extra, iar hotelurile și pensiunile cu mai mult de 40 de camere vor fi nevoite să-și instaleze stații proprii de epurare a apelor uzate.

Mai mult, în Boracay a fost declarată o politică zero waste, iar deșeurile vor fi colectate zilnic și trimise într-o stație de sortare din peninsula Aklan.

Reguli pe care turiștii trebuie să le respecte dacă vor să viziteze insula Boracay

Deșeuri depozitate neconform. Mai 2018

Pentru a decongestiona traficul a fost aprobată utilizarea mașinilor electrice. Grab (serviciu asemănător Uber) a investit în 44 de mașini electrice. Taxa va fi de 300 – 350 de pesos (22,4 – 26 de lei) de persoană pentru cele trei zile, iar mașinile vor avea stații fixe. Transportul se va putea realiza și cu cele 467 de triciclete electrice. Vehiculele logistice cu până la șase roți sau o greutate de o tonă vor avea rute separate de cele ale turiștilor.

Sporturile acvatice, inclusiv scufundările, vor fi interzise momentan pentru a permite finalizarea activităților de evaluare a biodiversității marine.

Mesele, scaunele, șezlongurile, mesele de masaj, umbrelele și tarabele cu suveniruri sau mâncare vor putea fi amplasate doar la 30 de metri de plajă.

Reguli pe care turiștii trebuie să le respecte dacă vor să viziteze insula Boracay

Nu mai sunt permise focurile de tabără, fumatul în spații publice, consumul băuturilor alcoolice în timpul plimbărilor pe plajă, iar petrecerile vor avea loc numai în incinta hotelurilor și resort-urilor. Grupul de lucru a interzis, de asemenea, cazinourile și jocurile online pe insulă.

Consiliul local a interzis utilizarea produselor  din plastic de unică folosință în hoteluri, restaurante și resort-uri. Interdicția vizează produsele din plastic precum periuțe de dinți, tuburi de pastă de dinți, măști de duș pentru păr, aparate de ras de unică folosință, paie, linguri, furculițe, cuțite, pahare, sticle pentru apă. În schimb, sunt încurajate alternativele eco-friendly.

„Produsele din plastic de unică folosință, în special cele utilizate pentru ambalaje, au fost identificate ca un factor principal în problema gestionării deșeurilor din Boracay, atât pe uscat, cât și în apele din jur”, a declarat Cimatu.

Secretarul Ministerului Turismului Bernadette Fatima Romulo Puyat poartă în prezent discuții cu companiile aeriene Philippine Airlines și Cebu Pacific Airways pentru a limita numărul de zboruri în Boracay.

Întrebat dacă va mai fi distractiv pentru un turist să viziteze Boracay, ținând cont de toate interdicțiile, subsecretarul pentru reglementările în domeniul turismului și generarea resurselor, Arturo P. Boncato, a declarat: „Sigur că da! Nu mai pășești pe sticlă spartă sau pe mucuri de țigară”. El a subliniat că practicile turismului sustenabil trebuie puse în aplicare și în alte destinații din țară.

Departamentul Turismului va realiza în perioada care urmează o campanie prin care va promova alte insule decât Boracay și va organizat workshop-uri și ateliere despre măsurile sustenabile pentru angajații care lucrează în industria serviciilor.

În ciuda eforturilor depuse de autorități, acestea spun că reabilitarea completă a insulei va dura doi ani.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri