Reguli mai stricte pentru emisiile industriale

Reguli mai clare si un aer mai curat sunt obiectivele directivei privind emisiile industriale, aprobata miercuri de plenul Parlamentului European, anunta un comunicat de presa.

Limitari mai stricte vor fi aplicabile, de exemplu, si asupra poluarii aerului, insa Statele Membre vor dispune de o anumita flexibilitate in ceea ce priveste extinderea termenelor limita pentru anumite centrale termoelectrice sau exceptarea anumitor instalatii de la noile reguli.

Directiva privind emisiile industriale are ca scop imbunatatirea sanatatii si a protectiei mediului, dar are in vedere si simplificarea punerii in aplicare a prevederilor.

Aceasta actualizeaza si concentreaza sapte acte legislative, inclusiv directiva privind limitarea emisiilor in atmosfera a anumitor poluanti provenind de la instalatii de ardere de dimensiuni mari si cea privind prevenirea si controlul integrat al poluarii (IPPC), ultima acoperind aproximativ 52 000 de instalatii agricole si industriale cu un mare potential de poluare.

"Dupa mai mult de doi ani de negocieri dificile, avem un compromis care va fi de ajutor in implementarea Directivei. In comparatie cu situatia actuala, acesta ofera o mai mare claritate si mai multe sanse de concurenta in Europa cu privire la exigentele de mediu pentru instalatiile industriale ", a declarat raportorul PE Holger Krahmer (ALDE, DE) in cadrul dezbaterii plenare.

Obiectivele referitoare la poluarea atmosferica

Oxizi de azot, dioxizi de sulf si particulele de praf reprezinta un nivel ridicat de risc pentru sanatate si mediu – contribuind de exemplu la dezvoltarea cancerului sau al astmului si la ploaia acida. Limite mai stricte pentru aceste emisii vor fi introduse incepand cu 2016.

In final, deputatii au acceptat ca Statele Membre sa elaboreze planuri nationale tranzitorii pentru a permite centralelor termoelectrice de mari dimensiuni (inclusiv cele pe baza de carbune) atingerea valorilor limita de emisie pana in 2020. Alte instalatii mai vechi nu trebuie sa indeplineasca aceste obiective daca acestea vor fi inchise pana la sfarsitul anului 2023 sau daca dispun de 17 500 de ore de exploatare dupa 2016. Centralele termoelectrice de data mai recenta trebuie sa respecte insa termenul limita 2012.

"Este o tragedie europeana faptul ca numeroase termocentrale depasite vor fi lasate sa polueze inca un deceniu. Aceasta este de asemenea foarte injust fata de statele membre care au luat deja masuri pentru a respecta exigentele in acest domeniu", a adaugat Holger Krahmer.

Optimizarea performantei in materie de mediu

Pentru a obtine un permis, instalatiile carora li se aplica regulile IPPC trebuie sa dispuna de cele mai bune tehnologii disponibile pentru a optimiza performanta globala in materie de mediu. In calcul vor fi luate emisiile in aer, sol, apa, dar si nivelul de zgomot si siguranta.

Statele Membre vor dispune de o anumita flexibilitate in aplicare acestor limite, atata timp cat se asigura un nivel inalt de protectie a mediului. La insistenta deputatilor europeni, trebuie demonstrat ca, din motive tehnice sau circumstante locale, nivelul costurilor este disproportional cu performanta de mediu. De asemenea este necesara o evaluare pentru a asigura ca aceste norme nu vor deveni prea flexibile fara o justificare adecvata.

Urmatorii pasi

Parlamentul a aprobat acordul la care s-a ajuns cu Consiliul in a doua lectura. Dupa intrarea in vigoare, Statele Membre vor trebui sa transpuna aceasta directiva in legislatie nationala.

spot_img

Ultimele știri