Cele mai sărace regiuni din UE sunt afectate cel mai grav de poluarea aerului

Cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană sunt afectate cel mai grav de poluarea aerului, conform unui raport realizat de Agenția Europeană de Mediu.

Conform raportului, unele regiuni din estul Europei, inclusiv părți din România, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria, și regiuni din sudul Europei (inclusiv Spania, Portugalia, Italia și Grecia), unde nivelurile de trai și educație sunt mai scăzute decât mediile europene și rata de șomaj este mai mare, sunt mai expuse la substanțe poluante ca particulele în suspensie (în special PM2.5) și ozon troposferic (O3).

„Am știut de mult timp că la nivel global, cele mai sărace țări sunt mult mai expuse decât cele mai bogate. Este șocant să vedem că aceste inegalități sunt foarte clare chiar și într-unul dintre cele mai bogate continente din lume.”, a declarat Diarmid Campbell-Lendrum, de la Organizația Mondială a Sănătății.

Copiii și bătrânii din zone urbane locuite de clasa muncitoare sunt cei mai vulnerabili la poluarea aerului.

Cele mai ridicate niveluri de PM2.5 și O3 au fost înregistrate în estul Europei, în regiuni afectate de sărăcie, șomaj și cu sisteme de învățământ slabe. Kosovo este cel mai afectat de poluarea cu PM2.5, iar la polul opus se află Islanda.

Conform analizei, există o legătură între nivelurile de poluare fonică din orașe și venituri familiale mici, sugerând că orașele cu populații mai sărace au niveluri mai ridicate de poluare fonică. Însă în anumite state din Europa de Est, inclusiv în România, populațiile sărace tind să fie mai puțin expuse la poluarea fonică, deoarece o mare parte dintre locuitorii cu venituri mici trăiesc în mediul rural.

Atacurile de cord și atacurile cerebrale sunt cauza a 80% dintre morțile premature asociate cu poluarea aerului, urmate de boli respiratorii și cancer.

Noi studii care dezvăluie pericolele aerului poluat sunt publicate în fiecare lună. Copiii sunt în special vulnerabili la aer toxic, iar studii precedente au asociat poluarea aerului cu numeroase afecțiuni, cum ar fi probleme de dezvoltare, afecțiuni neurologice, astmprobleme cardiace, încetinirea dezvoltării plămânilor și nașteri premature.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 90% dintre oameni sunt expuși la aer toxic, care duce la 7 milioane de decese premature în fiecare an. Însă estimările privind decesele premature sunt conservatoare, iar noi estimări arată că 9 milioane de morți premature au loc doar din cauza poluării cu particule în suspensie. Un raport recent arăta că poluarea aerului scurtează durata medie de viață la nivel global cu aproape 2 ani.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri