Specia de somoni sălbatici, Chinook, cunoscută și sub denumirea de Regele somonilor sălbatici, va suferi în următorii 85 de ani pierderi catastrofale, din cauza schimbărilor climatice. Afirmația aparține unui grup de cercetători internaționali, potrivit cărora această specie ar putea să dispară în 2100, dacă temperatura mărilor și oceanelor va crește, scrie Nature Climate Change.
Riscul ca scenariul avansat de specialiști să se adeverească este de 98%. Zoologul Anthony Farrel de la Universitatea British Columbia, care face parte din grupul internațional de cercetare, afirmă că somonii Chinook au manifestat serioase probleme cardiace, în condițiile în care temperatura apei în care au fost ținuți sub observație a depășit 24,5 grade Celsius. Odată depășit acest prag termic, ritmul cardiac al somonilor a încetinit și au fost sesizate aritmii ce le puteau cauza rapid decesul.
Un alt pericol pentru somonii sălbatici îl constituie somonii modificați genetic care le pot transmite peștilor sălbatici gene periculoase, atunci când scapă accidental din crescătorii. În plus, în captivitate, somonul este hrănit cu făină de pește. În aceste condiții, cel puțin jumătate din cantitatea de pește prins în apele globului este destinată pregătirii făinurilor de pește cu care apoi se hrănesc peștii de lux, cum este și somonul de crescătorie.
Culoarea roz a somonului crescut în captivitate se obține cu ajutorul pigmenților artificiali sau naturali, cum ar fi, de exemplu, betacarotenul. Pe lângă acești aditivi meniți să dea iluzia unui produs autentic, somonii din captivitate sunt „îmbibați” și cu cantități impresionante de antibiotice sau alte medicamente de sinteză. Iar dacă vor dispărea somonii sălbatici, vom avea ”privilegiul” într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat să ne delectăm doar cu somoni de crescătorie, colorați artificial și împănați cu medicamente.
Citește și:
Incalzirea globala ii lasa pe britanici fara somon
Canada produce icre de somon modificat genetic