Emisiile lumii trebuie să fie înjumătățite până în 2030 pentru a limita încălzirea globală la 1.5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, însă temperaturile ar putea crește cu 3C până la sfârșitul secolului chiar dacă planurile actuale ale țărilor sunt implementate, arată o nouă analiză.
Conform cercetătorilor europeni de la Climate Action Tracker, doar două guverne din lume, Maroc și Gambia, iau suficiente măsuri pentru a îndeplini ținta de 1.5 grade Celsius.
Dacă națiunile vor implementa planurile făcute în cadrul Acordului de la Paris, temperaturile ar putea crește cu 3 grade Celsius până la sfârșitul secolului.
„Îngrijorarea publică este tot mai mare, cu mișcări globale ca Fridays for Future și Extinction Rebellion care împing guvernele către acțiune pe măsură ce oamenii ies în străzi. Pe măsură ce ne îndreptăm de la schimbări climatice către o criză climatică, prioritatea publicului crește și ne așteptăm ca guvernele să ia măsuri ambițioase.”, a declarat Niklas Höhne d la NewClimate Institute, una dintre organizațiile care oferă analize pentru Climate Action Tracker.
Îngrijorarea publică privind schimbările climatice a dus la proteste în jurul lumii. Cu toate acestea, emisiile de CO2 de la sectorul energetic au înregistrat concentrații record anul trecut, iar emisiile de metan au crescut în ultimii ani din cauza exploatării petrolului și a gazelor naturale.
Șefa ONU pentru mediu, Patricia Espinosa, le-a atras recent atenția guvernelor și oficialilor ONU că măsurile luate nu sunt suficiente pentru a reduce emisiile cu 45% până în 2030.
Cu toate acestea, unele țări au anunțat noi ținte mai ambițioase. Marea Britanie are în plan tranziția către emisii zero net până în 2050, iar Chile dorește să devină neutră din punct de vedere a carbonului până în 2050.
În prezent, cinci țări au ținte compatibile cu limitarea creșterii temperaturii la 2 grade Celsius. Zece alte țări, printre care se numără Brazilia, Canada, Uniunea Europeană și Australia, au planuri compatibile cu o limită de 3 grade Celsius, iar nouă țări, printre care și Japonia și China, au ținte compatibile cu o limită de 4 grade Celsius.
Rusia, Arabia Saudită, Turcia, Ucraina și SUA au ținte compatibile cu o creștere a temperaturilor de peste 4 grade Celsius.