Recomandările WWF pentru evitarea conflictelor cu urșii

Pe fondul amendamentului la Legea Vânătorii, care prevede scoaterea urșilor de pe lista animalelor protejate, dar și a temerilor crescute în urma atacurilor câtorva urși, WWF România a publicat mai multe sfaturi pentru a evita conflictele cu aceste animale. Recomandările pot fi aplicate în timpul drumețiilor, în campinguri, dar și în localitățile frecventate de urși.

Cum să evităm conflictele cu ursul în timpul drumețiilor

În zonele populate de urși, porniți la drumeție în grup și faceți zgomot de intensitate medie, astfel încât urșii să fie alertați de la distanță și din timp de prezența voastră. În acest caz, cel mai probabil urșii vă vor evita.

Dacă ești singur în pădure, nu păstra o tăcere deplină și nu te furișa. Poți să fluieri, să cânți, să bați din palme sau să faci zgomot cu un clopoțel. Dacă ai un câine de companie cu tine, ține-l tot timpul în lesă. Altfel, îl poate aduce pe urs direct către tine.

În oricare din situațiile de mai sus, evită să pornești la drum dacă ai consumat băuturi alcoolice.

Dacă, în ciuda precauțiilor, ursul te vede și vine spre tine, păstrează-ți calmul și nu mai face zgomot. Probabil doar se preface, nu urmează neapărat un atac real. Urșii adesea mimează atacul pentru intimidare. Dacă stă ridicat pe labele din spate, nu intra în panică. Nu e un semn de agresiune, ci e o modalitate prin care obține mai multe informații despre posibila amenințare și ce se întâmplă în jurul lui.

Ține brațele în sus, ca să pari mai impunător, și vorbește cu ursul, ca să te poată identifica drept ființă umană.

Nu fugi de urs, mai ales dacă ești aproape de el. Cel mai rapid om poate atinge maximum 44,72 km/h pe o distanță scurtă, pe teren plat și pe vânt slab. Viteza medie în alergare a ursului este de 50 km/h pe distanțe lungi, chiar și în pădure. Totodată, urșii sunt mai buni cățărători în copaci decât oamenii.

Dacă ursul vine spre tine și te atacă, așază-te ghemuit, cu mâinile încleștate la ceafă, cu bărbia și cu genunchii aduși la piept, pentru a proteja jugulara și organele interne.

Dacă vezi ursul și te ignoră, retrage-te încet și întoarce-te în direcția din care ai venit, pentru a evita o altă întâlnire. Când te retragi, poți să lași în urma ta căciula, fularul, mănușile și mai ales rucsacul, dacă ai în el alimente. Acestea vor trezi curiozitatea animalului și va începe să le miroasă, timp în care tu continui să te retragi. Mai târziu, te poți întoarce după ele.

Când te retragi, nu te întoarce cu spatele la urs, dar, în același timp, evită să-l privești direct în ochi. Nu te plasa între puii de urs și mama acestora, nu hrăni și nu îți face selfie cu ursul. În cazul în care ai un copil cu tine, liniștește-l și ia-l în brațe.

Dacă ursul nu te mai poate vedea și te afli la cel puțin 150 – 200 de metri, poți continua drumeția, dar ia în considerare schimbarea traseului.

Cum să evităm conflictele cu ursul atunci când campăm

Foto: Pixabay

Reguli pentru campingurile din zonele cu populații semnificative de urși (ex. județele Argeș, Bistrița Năsăud, Brașov, Buzău, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureș Prahova etc.), dar și în alte zone din Carpații României:

Nu depozitați alimente, cosmetice sau pastă de dinți în cort, ci la o distanță mai mare (150 – 200 m). Agățați-le într-un copac dacă e posibil.

Colectați resturile, ambalajele și recipientele alimentelor și țineți-le departe de zona de campare. Dacă e posibil, băgați-le într-o pungă de plastic și agățați-le de un copac.

Camparea în zonele sălbatice izolate ar trebui să fie făcută la circa 150 – 200 m de locul unde e preparată hrana.

Evitați consumul de alimente cu miros puternic, cum ar fi peștele la conservă, laptele condensat sau fructele confiate.

Spălați vasele imediat după ce terminați masa, dar nu în zona de campare.

Dacă mergeți cu mașina, eventual și cu rulota, stați aproape de vehicul și păstrați la îndemână cheia de la mașină. Evitați depozitarea alimentelor în mașină dacă o lăsați nesupravegheată mai mult timp.

Evitați camparea sau instalarea unei tabere în sălbăticie, mai bine căutați o zonă de campare îngrădită/special amenajată.

Când vă planificați o călătorie într-o zonă populată de urși, procurați-vă un spray ”anti-urs”.

Recomandări pentru locuitorii zonelor populate de urși

Urșii sunt niște animale cu un comportament oportunist și foarte adaptativ. În România, ei au acces foarte ușor la resturile alimentare (depozite de deșeuri, tomberoane neizolate etc.), fapt ce îi atrage lângă sate și orașe. Din păcate, de-a lungul timpului, mulți urși au fost atrași și obișnuiți cu hrana oferită de om, ajungând astfel în zonele locuite.

Primul pas pentru evitarea întâlnirilor nedorite între oameni și urși îl reprezintă amenajarea unor recipiente de depozitare a deșeurilor „anti-urs”. Drept consecință, urșii nu vor mai fi atrași de hrana obținută ușor, iar acest comportament nu va mai fi încurajat.

Nu depozitați gunoaiele la întâmplare, nici măcar în zonele rezidențiale. Puneți deșeurile într-un tomberon rezistent anti-urs, care poate fi blocat.

Duceți gunoiul la tomberon pe lumină, preferabil în ziua în care sunt colectate deșeurile.

Dacă aveți livadă, culegeți fructele din pomi. Fructele fermentate pot genera un miros foarte atractiv pentru urși.

Nu lăsați hrana animalelor de companie în afara casei. Castronul câinelui sau al pisicii trebuie să stea înăuntru, încuiat.

Nu puneți carne, pește sau fructe cu miros puternic în compost. Ați mai putea reduce mirosul compostului cu zeamă de limetă sau să adăugați bacterii care grăbesc procesul de descompunere a resturilor vegetale (se pot cumpăra din comerț).

Dacă ați făcut un grătar sau ați gătit la ceaun, spălați toate ustensilele și duceți-le în interior.

Dacă vedeți un urs, nu încercați să-l hrăniți sub nicio formă. Mai mult, nu îi atrageți atenția.

Dacă vedeți un urs când călătoriți cu mașina, nu urmăriți animalul și nu ieșiți din mașină sub nicio formă.

Foto: Alexandru Negru/WWF

Recomandările WWF au fost afișate în refugiul „La Cărți” din Munții Rodnei. Totodată, organizația a lansat o petiție împotriva scoaterii urșilor de pe lista animalelor protejate.

spot_img

Ultimele știri