Recomandari

Film – Digital Cemeteries

Cine a auzit de orasul chinez Guiyu? Pana toamna trecuta, mai nimeni, probabil, desi documentarul „Exporting Harm“ expunea lumii inca din 2001 gramezile de gunoaie pe care Vestul le ascunde sub presul unei localitati de la capatul de est al lumii.

„Digital Cemeteries“ reia firul si deapana povestea de la zero. Povestea unuia dintre locurile unde isi desarta ilegal tarile occidentale gadgeturile electronice de care nu mai au nevoie; calculatoare, imprimante, monitoare si tastaturi de-a valma.

Locuitorii din zona recupereaza tot ce se poate, cu mainile goale, pentru mai putin de 100 de euro pe luna. Copiii lor cresc printre muntii de gunoaie: orasul chinez Guiyu este cea mai mare groapa de gunoi electronic al lumii.

Cel mai ravnit job printre „reciclatorii“ in Orasul Gunoaielor este de a extrage aurul din cipuri. Cautatorii de aur moderni inmoaie placile de circuit intr‑un amestec de acid sulfuric si clorhidric, Aqua Regia, pentru a recupera particulele de metal pretios. Tot ce ramane este aruncat in apele orasului.

Locuitorii sunt partial constienti de pericolele la care se expun, din cauza mirosului inecacios al cablurilor si al plasticelor arse. Problema nu se discuta, deseurile vin in continuare, iar autoritatile inchid ochii.

Carte – Planul B 3.0

Anul trecut, Lester Brown si-a adus la zi seria de Planuri care ne vor mobiliza sa salvam civilizatia. „Plan B 3.0“ este o suma a tuturor sugestiilor pe care autorul le da liderilor lumii. Partea interesanta este ca aceasta ultima carte a lui Brown poate fi citita gratis on-line. Lester Brown a devenit celebru pentru opiniile sale radicale, iar cateva citate ii descriu opera.

Lumea a pus in miscare niste
trenduri ale mediului care
ameninta insasi civilizatia. Nu mai
avem suficient timp.

Natura este gardianul timpului,
dar nu putem vedea orologiul.
Trecem peste limitele impuse
de mediul inconjurator si violam
termenele impuse de natura.

Lumea noastra se schimba
repede. Acum doi ani, cand
„Plan B 2.0“ intra in tipar, datele
legate de topirea ghetarilor erau
ingrijoratoare. Acum ele sunt
infricosatoare.

Lester Brown a pus bazele, in 1974, ale unui institut consacrat studierii problemelor globale, World Watch Institute, care a devenit unul dintre centrele de monitorizare a acestor probleme, publicand sistematic studii asupra unor teme actuale, privind procesele de consum irational al resurselor si de deteriorare a factorilor de mediu.

Din anul 2000, Lester Brown a parasit Institutul World Watch (cu care a ramas insa in relatii de colaborare) si a creat un institut nou, Earth Policy Institute (Institutul pentru politica planetei Pamant).

Site – www.thegreenguide.com

Este un un site creat de National Geographic care vine in ajutorul persoanelor care vor sa fie verzi. Printre ecosfaturile pe care le veti gasi aici se numara si cum sa aveti o casa si gradina prietenoasa cu mediul, ce produse pentru ingrijirea corporala sa folositi, cum sa feriti copiii de efectele poluarii si ale chimicalelor si cum sa faceti calatorii cu o amprenta de carbon cat mai mica.
 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri