Recoltele de porumb din Africa de Sud s-ar putea reduce cu 20%

Schimbarile climatice ar putea duce la reducerea recoltei de porumb din Africa de Sud cu 20% in urmatorii 15 – 20 de ani din cauza secetei severe din vestul tarii si a furtunilor din est, a aratat ministrul mediului sud-african citat de Reuters.

„Pentru o tara in curs de dezvoltare aceasta este o situatie foarte grava si o veste foarte proasta. Pentru noi nu este vorba de ce se va intampla in viitor pentru ca deja se intampla”, a aratat Marthinus van Schalkwyk, cand a ajuns in Japonia la summitul G8.

Schimbarile climatice si preturile in crestere la hrana la nivel global sunt primele subiecte pe lista summitului din Japonia in acest an. Van Schalkwyk a cerut tarilor industrializate sa reduca emisiile cu intre 80 si 95 procente pana in 2050, fata de nivelurile din 1990, pentru a realiza un progres semnificativ in lupta cu schimbarile climatice.

Tarile in curs de dezvoltare ca Africa de Sud, care detine majoritatea resurselor de carbune din continent, vor avea nevoie de transfer de tehnologie pentru a incetini cresterea emisiilor, a mai aratat ministrul.

Altfel, secetele severe din vestul tarii vor fi egalate de cicloane si furtuni in est, incurajand raspandirea malariei si distrugand infrastructura care nu a fost creata pentru a rezista vanturilor puternice si ploilor dese.

Cum vestul tarii a secat, Africa de Sud va trebui sa se gandeasca la alte tipuri de porumb, mai rezistente, ca organismele modificate genetic, chiar daca in prezent porumbul MG este interzis, a mai subliniat ministrul mediului.

Tara consuma aproximativ 8 milioane tone de porumb pe an. In 2007 s-au produs in Africa de Sud aproximativ 7 milioane tone, iar in acest an recolta se va ridica la 11 milioane tone datorita ploilor mai dese.

In decembrie 2007 tara a exclus porumbul din randul plantelor care se pot folosi pentru producerea de biocombustibil, in ciuda protestelor companiilor deja implicate.

Ministrul sud-african a mai cerut o politica clara la nivel international in ceea ce priveste biocombustibilii, pentru producerea carora se redirectioneaza hrana de la oameni, fapt care a dus la atingerea pretului cel mai mare din toate timpurile la porumb, in Chicago, in luna iunie.

„Noi credem ca aceasta ar fi abordarea responsabila. Am fost criticati in decembrie dar s-a dovedit ca am avut dreptate”, a mai aratat Schalkwyk.

spot_img

Ultimele știri