Recolamp, aproape 1.000 de tone de deșeuri din echipamente de iluminat colectate și reciclate în 2017

Asociația Recolamp, organizația non-profit a reușit, în 2017, să colecteze și să asigure reciclarea a 946 de tone de deșeuri din echipamente de iluminat, ceea ce reprezintă o țintă de colectare de 48,57% din media vânzărilor producătorilor din ultimii 3 ani.

Asociația Recolamp și-a consolidat an de an infrastructura de colectare, ajungȃnd în 2017 la parteneriate cu peste 11.600 de generatori de deșeuri în întreaga țară, 46 de colectori activi și 16 reciclatori. Cu ajutorul acestor parteneriate, Recolamp a reprezentat anul trecut 189 de producători romȃni cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gesionarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice puse pe piață categoria 5 – echipamente de iluminat, conform clasificării din OUG 5/2015. Astfel, în numele participanților săi, Recolamp a îndeplinit ținta legală de colectare de 48,57% din media vânzărilor producătorilor din ultimii 3 ani.

Primim, aproximativ, 22 de comenzi de ridicare deșeuri pe zi, ceea ce determină o frecvență lunară de ridicare de la 450 de locații de colectare. Este o evoluție foarte mare față de primii ani de existență Recolamp pe piața din Romȃnia cȃnd generatorii de deșeuri nu erau informați cu privire la cȃt de periculoase sunt deșeurile din echipamente de iluminat. Continuăm, așadar, atȃt informarea permanentă, cȃt si comunicarea activă cu rețeaua, pentru rezultate din ce în ce mai bune. În 2017, le-am apelat de peste 14.000 de ori și am vizitat peste 400 de locații active din întreaga țară. De asemenea sistemul de colectare pune la dispoziție un număr de telefon gratuit, unde ne pot apela cei care au containerele pline cu deșeuri, iar în maxim 10 zile lucrătoare, un colector autorizat le ridică și lasă la schimb, noi recipiente pentru a fi utilizate în continuare.”, a declarat Béla Kovács, Director General al Recolamp.

2017 a marcat pentru Recolamp 10 ani de existență pe piața din Romania în care a colectat și reciclat peste 3.650 de tone de deșeuri din echipamente de iluminat.

Pentru anul 2018, Asociația Recolamp își propune să extindă rețeaua de colectare, iar primul pas în acest sens a fost deja făcut, prin cele 300 de noi locații din rețeaua Colț Verde. Așadar, Asociația Recolamp este pregătită să colecteze și să recicleze cantități tot mai mari de deșeuri, drept dovada avem peste 12.800 cutii de carton în uz,  2050 de containere metalice și peste 890 locații Colț Verde. Cele mai multe dintre centrele de colectare Recolamp sunt amplasate la instituțiile publice, urmate, îndeaproape, de locațiile din domeniul educației.

Problema, în schimb, o reprezintă, în continuar, accesul la echipamentele de iluminat arse. De aceea, și în 2018, vom continua campaniile de informare asupra necesității reciclării deșeurilor de echipamente de iluminat, care reprezintă deșeuri periculoase pentru mediu. Ne dorim de asemenea ca și consumatorii casnici să devină din ce in ce mai conștienți de pericolul deșeurilor aruncate la gunoi. Îi sfătuim să consulte site-ul www.coltverde.ro pentru a găsi cel mai apropiat punct de colectare.” a mai precizat Anca Lupusavei, director de marketing al Recolamp.

Rezultatele financiare ale Recolamp pentru 2017 indică faptul că participanții Recolamp au pus pe piață circa 10.2 milioane de unități de echipamente de iluminat. Prin urmare, Asociația a înregistrat venituri de aproximativ 7.465.471,25 lei, reprezentând contravaloarea Timbrului Verde (Recolamp practicând două tarife: 0,85 lei, respectiv 0,6 lei (plus TVA), în funcție de tipul echipamentului) aplicat la fiecare unitate vândută și declarată de către producătorii Asociației.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri