Cercetătorii au identificat primul recif de corali din Italia, care se întinde pe cel puțin 2.5 kilometri de-a lungul coastei Mării Adriatice lângă Monopoli, în regiunea Puglia.
Este primul recif de corali mezofotic descoperit în Marea Mediteraneană. Termenul de mezofotic definește ecosisteme care au nevoie de puțină lumină. Aceste tipuri de corali sunt găsite la adâncimi de 30-40 de metri și până la 200 de metri.
Din acest motiv, culorile recifului de corali nou descoperit sunt mai subtile decât ale varietăților mai bine cunoscute din Oceanul Pacific.
„Faimoasele recife de corali din Australia sau Maldive ajung aproape de suprafața apei, profitând din plin de lumina solară care alimentează aceste ecosisteme. [Recifele mezofotice] sunt foarte rare, pentru că reușesc să supraviețuiască și să crească în ciuda lipsei luminii.”, a declarat Giuseppe Corriero, director al departamentului de biologie în cadrul Universității Bari Aldo Moro și autor principal al studiului.
Reciful din Puglia se află la o adâncime de 35-50 de metri și se întinde pe aproximativ 2.5 kilometri, dar cercetătorii spun că s-ar putea extinde de-a lungul a zeci de kilometri pe coasta estică.
Studiu: Majoritatea recifelor de corali sunt pe cale de dispariție
În trecut, recifele de corali erau des întâlnite în Marea Mediterană, însă au dispărut cu timpul. Majoritatea recifelor de corali sunt mai tinere de 10.000 de ani și ocupă mai puțin de 0.1% din zonele oceanice ale lumii. Cu toate acestea, ele adăpostesc cel puțin 25% din speciile marine, cum ar fi pești, moluște și bureți.
În ultimii ani, încălzirea și acidifierea oceanelor au dus la evenimente de albire tot mai dese și severe care au afectat majoritatea recifelor lumii, acestea neavând suficient timp să se refacă sau să crească pentru a face față creșterii nivelului mării declanșată de schimbările climatice.