Reciclarea resurselor ar aduce Europei economii de peste 600 miliarde de euro

Reciclarea resurselor va crea în Europa 2 milioane de locuri de muncă, iar economiile făcute vor fi de peste 600 de miliarde euro, a declarat Grațiela Gavrilescu, ministtrul Mediului, Apelor și Pădurilor în cadrul conferinței „CIRCULAR”, organizate de Green Report în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

3J5A7579

 

Ministrul Mediului a adăugat că în Europa se vehiculează tot mai des conceptul de societate europeană de reciclare și conceptul de deșeu zero, iar România trebuie să adere la aceste principii. “În Europa se produc circa trei miliarde de tone de deșeuri, din care numai 36% sunt reciclate, deci aproximativ 600 de milioane de tone sunt disponibile pentru a fi reciclate, atunci tendința noastră trebuie să fie clar că această sumă trebuie redusă. Specialiștii din domeniu știu cum să facă asta, dar important este ca măsurile respective să fie aplicate și în teritoriu până la fiecare dintre noi”, a  spus  Grațiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a precizat că este foarte importantă comunicarea la nivel de cetățean, pentru a înțelege că deșeul pe care îl produce este resursă irosită. „Aceste resurse nu sunt inepuizabile și tot felul de studii arată că acest consum incomensurabil de mare ne va duce ca, în 2030, să consumăm cât pentru două planete”, a explicat Grațiela Gavrilescu.

Președintele Comisiei ENVI (Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară) din Parlamentul European, Giovanni La Via, a precizat că instituția europeană a încheiat dezbaterea publică pe marginea legislației care va sta la baza Directivei europene privind economia circulară. “Nouă propunere se va afla în dezbarere timp de un an. După aceea vom începe procesul legilativ. Consiliul și Parlamentul vor lucra separat pentru a veni cu două variante la propunerea inițială. În urma acestui „trialog” vom avea o variantă oficială”, a explicat La Via.

Giovanni La Via

De asemenea, președintele Comisiei ENVI a subliniat la rândul său importanța comunicării către cetățeni și explicarea avantajelor din procesul de reciclare. Referindu-se la situația României, Giovanni La Via a reamintit faptul că țara noatră se confruntă cu o rată mică a reciclării, dar și cu un nivel redus al cheltuielilor. “Cheltuielile pentru deșeuri în România sunt mai mici decât în UE, dar nu trebuie crescute cheltuielile ci reduse deșeurile”, a explicat  oficialul european.

În finalul alocuțiunii, președintele Comisiei ENVI a cerut autorităților din România să colaboreze cu cele europene pentru a obține o legislație completă în domeniul economiei circulare care să garanteze rezultate mai bune.

3J5A7703

William Vermeir, Președintele EXPRA și Director General FOST PLUS a precizat faptul că pentru a avea o economie circulară funcțională avem nevoie de un parteneriat între politicieni, antreprenori și consumatori, dar și de o legislație echilibrată. “Costul de refolosire a deșeurilor ca materie primă secundară nu este mai mare decât costul colectării și gestionării lor”, a adăugat acesta.

“Trebuie să convingem mediul de afaceri că protecția mediului nu mai înseamnă doar costuri, ci va însemna valoare adugată”, a explicat Florin Pogonaru, Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România. Acesta a adăugat că în România nu există un model cultural care să susțină un business de reciclare în România.

3J5A7678

“Referitor la colectarea deșeurilor diferențiat, poate că la români modelul cu 3 lăzi colorate nu merge. Hai să ne uităm și la modelul oamenilor săraci care colectează deșeuri. S-ar putea să învățăm foarte multe despre cum sunt căile noastre pentru viitor în acest domeniu”, a conchis reprezentantul mediului de afaceri.

Economia circulară este un concept puțin cunoscut în România, dar intens dezbătut în această perioadă în Parlamentul European. Aceasta este și provocarea secolului 21: o economie bazată pe reducerea consumului de energie și materii prime, în care deșeurile rezultate să aibă destinații precise încă din faza de proiectare, prin integrarea lor în spirală ciclică a reutilizării.

Parlamentul European a votat în iulie rezoluția “Eficiența Resurselor: Tranziția spre Economia Circulară”. 

Potrivit textului raportului, Uniunea Europeană trebuie să utilizeze mai eficient resursele sale naturale. O creștere de 30% în productivitatea resurselor până în 2030 ar putea crește PIB-ul Uniunii cu aproape 1% și ar putea crea 2 milioane de locuri de muncă suplimentare, durabile. Dar pentru a obține această creștere, UE are nevoie de obiective obligatorii de reducere a deșeurilor, de o revizuire a legislației privind ecodesignul și de măsuri de deconectare a creșterii economice de utilizarea resurselor, mai spun ei, cerând Comisiei Europene să facă propuneri legislative în acest sens până la sfârșitul anului 2015.

Textul mai arată că din 2018 ar trebui să fie obligatorii indicatori privind eficiența resurselor, măsurarea consumului de resurse, inclusiv importurile și exporturile, precum și utilizarea acestora. Deputații cer un target obligatoriu la nivelul UE de creștere a eficienței resurselor de 30% până în 2030 (raportat la nivelul din 2014), precum și obiective individuale pentru fiecare stat membru.

Citește și:

Update-uri – Conferința CIRCULAR

Parlamentul European face primul pas spre economia circulară

Cum funcționează economia circulară în China

IOANA BOTEZATU, Coordonator Proiect CWIT INTERPOL, pentru Green Report: ”Majoritatea activităților ilegale pe DEEE sunt comise pe teritoriul Uniunii Europene. Comerțul ilegal trebuie să devină o prioritate a UE”

VIDEO Responsabilii pe mediu din Europa și România discută astăzi, în premieră, la București despre economia circulară

 

 

spot_img

Ultimele știri