Locuitorii Capitalei nu au o perceptie clara asupra serviciilor de colectare selectiva a deseurilor, a declarat, pentru Green Report, Bruno Roche, director general al companiei Apa Nova Bucuresti.
Apa Nova incearca sa corecteze aceasta situatie organizand, astazi, o noua editie a evenimentului Recicloniada.
Actiunea, derulata in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti, este menita sa promoveze importanta reciclarii materialelor si colectarea selectiva a deseurilor.
Potrivit studiului realizat la nivelul Bucurestiului, la cererea Apa Nova, 79 la suta dintre cei chestionati au declarat ca operatorul serviciilor de salubritate nu face colectare selectiva.
O treime dintre bucuresteni n-au vazut niciodata un container de colectare selectiva
Despre containerele stradale pentru colectarea selectiva, 36 la suta dintre bucuresteni declara ca nu le-au observat. Pe de alta parte, 60 la suta dintre locuitorii Capitalei spun ca aceste recipiente sunt amplasate la o distanta prea mare de locuinta lor. 41 la suta dintre cetatenii Capitalei recunosc faptul ca n-au folosit niciodata asemenea recipiente, iar 37 la suta le-au folosit doar ocazional.
94 la suta dintre bucuresteni afirma ca o colectare selectiva este necesara, dar 64 la suta opineaza ca ar fi utila si o mica remuneratie pentru cei care colecteaza selectiv.
Colectarea deficitara a deseurilor aduce probleme si in functionarea serviciilor de canalizare, explica directorul general Apa Nova. “In general, incidentele de canalizare sunt generate de prezenta deseurilor menajere sau stradale in retele”, spune Bruno Roche.
18 la suta dintre bucuresteni cred ca nu beneficiaza de un serviciu de salubritate. Dar in realitate, toate gospodariile trebuie sa aiba contract cu un operator de salubritate.
Reciclarea – instrument de protectie a mediului si de dezvoltare durabila
Producerea anumitor materiale, pornind de la zero, elimina cantitati semnificative de CO2 in atmosfera. Din acest motiv, reciclarea deseurilor este tot mai importanta. De exemplu, producerea de aluminiu nou genereaza cu 95% mai mult CO2 decat producerea lui din deseuri reciclate.
La randul ei, fiecare tona de hartie reciclata salveaza de la taiere 17 copaci.
“Nu in ultimul rand, reciclarea creaza locuri de munca. Chiar mai multe decat in cazul gropilor de gunoi clasice”, subliniaza directorul Apa Nova Bucuresti.
Solicitat de Green Report sa faca o comparatie intre atitudinea francezilor si aceea a romanilor in chestiunea deseurilor, Bruno Roche a explicat ca “reciclarea deseurilor in Franta se face de mai mult timp. Prin urmare infrastructura aferenta si obisnuintele oamenilor au avut mult mai mult timp sa se dezvolte”. Totusi, si in Romania este imbucurator faptul ca oamenii “constientizeaza din ce in ce mai mult importanta colectarii selective”.
Apa Nova este deja la a treia editie a Recicloniadei, iar prin aceasta actiune se considera ca bucurestenii pot invata mai usor regulile colectarii selective. La actiunile organizate astazi, romanii vor primi informatiile necesare pentru a putea recicla orice tip de deseu, de la sticla la baterii si obiecte electronice uzate.
“Trebuie sa devenim cu totii mai responsabili fata de risipa de materiale, astfel incat dezvoltarea durabila sa nu mai fie doar un concept, ci un mod de viata”, considera Bruno Roche.
Comentariile tale pot fi postate aici