Reciclare haine: de ce, cum, unde?

Cu toții știm că plasticul, hârtia sau sticla sunt câteva materiale care poluează mediul înconjurător dacă sunt aruncate și nereciclate. Știați că hainele sunt pe al doilea loc la cei mai mari poluanți de mediu? Dacă nu ați început încă să reciclați acum este timpul. În acest articol, vă vom enumera toți pașii care vă pot ajuta să reciclați hainele în mod corect și corespunzător.

De ce să reciclăm haine?

Aveți prea multe haine în dressing și v-ați gândit să le aruncați? Mai jos sunt 5 motive pentru care aruncatul la pubele nu sunt soluția.

1. Consecințe negative asupra mediului înconjurător

Datorită compoziției lor hainele se descompun mai greu decât alte obiecte. Materialele se vor descompune și se va elimina un gaz cu efect de seră care dăunează mediului, prin creșterea dioxidului de carbon, metanului, ozonului etc.

2. Ajutor pentru persoanele nevoiașe

Hainele care v-au rămas mici/vă sunt mari sau pe care nu doriți să le mai purtați – donați-le persoanelor fără posibilități. Există o mulțime de oameni fără locuințe care se vor bucura de ele sau familii care nu își permit să-și cumpere îmbrăcăminte.

3. Economie de apă și bani

Știați că pentru a produce un tricou de bumbac ai nevoie de peste 2706 litri de apă. Această cantitate de apa fiindu-i necesară unui om vreme de trei ani!

4. Producție de haine noi din cele vechi

Există multe moduri în care putem recicla hainele. Spre exemplu, poți trimite hainele unor companii/ magazine care se ocupă de sortarea acestora și realizarea altor haine noi, folosit țesăturile acestora.

5. Conservă energia

Procesul de realizarea a hainelor consumă o cantitate majora de energie, reciclând nu vor mai fi nevoiți să le realizeze de la zero. Prin reciclarea hainelor vechi, se va reducere considerabil consumul de energie.

Cum și în ce stare le predăm?

Dacă nu știi nimic despre procesul de reciclare a hainelor, afli acum. Primul pas este să sortezi hainele în doua categorii:

Hainele sau alte textile în stare bună, purtabile: poți să le donezi, vinzi sau reciclezi. De exemplu, reutilizate, dintr-o față de masa îți poți realiza fețe de pernă. Hainele pe care le donezi trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să fie curățate și spălate;
  • Să nu fie lenjerie intimă;
  • Să nu fie deteriorate sau rupte.

Hainele în stare proastă: poți să le duci la centre de reciclare unde sunt transformate în alte haine noi, folosind țesăturile acestora. Hainele predate trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să fie separate. Hainele care nu sunt compuse 100% din același material nu pot fi reciclate.
  • Să fie îndepărtate materiale rigide de pe acestea. Spre exemplu, nasturii.
  • Să nu se taie eticheta, acolo menționându-se materialele din care sunt realizate.

Unde ajung hainele și ce se întâmplă cu acestea?

După ce ați lăsat hainele la punctele de reciclarea, ele pornesc într-o lungă călătorie.

Cele mai multe ajung la organizații care se ocupă cu sortarea lor, unde vor fi împărțite în doua categorii, purtabile și nepurtabile. Aproape 50-60 % dintre acestea sunt trecute la categoria de haine purtabile și sunt donate.

Restul devin materie primă pentru alte industrii sau transformate în fibre noi. Acestea vor fi mărunțite în funcție de fibre și culoare, însă o provocare majora sunt hainele care au fibre combinate.

De exemplu, polibutonul care este o combinație între poliester și bumbac; acestea ajung în depozitele de deșeuri, pot fi dizolvate chimic rezultând materii prime sau vor fi arse pentru a produce energie.

Știați că bumbacul este transformat în materiale precum viscoză, iar poliesterul este folosit pentru a produce energie?

Puncte de colectare

În România există containere, instituții, companii, ONG-uri, unde sa duceți hainele de care nu mai aveți nevoie. După colectare, cei responsabili se vor ocupa de restul detaliilor – sortare, curățare și donare.

Containere speciale pentru reciclare

Aproape în fiecare localitate din România sunt amplasate containere speciale de reciclare. Acestea sunt puse la dispoziție de autorități pentru a ajuta la salvarea mediului.

Hainele reciclate pot ajunge la persoane nevoiașe care nu își permit cumpărarea lor. Ar fi ideal ca ele să fie în pungi pe care să fie o etichetă cu numărul/ mărimea articolelor, anotimpul în care pot fi purtate și cel mai important: să fie anterior igienizate!

Containere din magazine

H&M deține în fiecare magazin din țară astfel de containere. Hainele pot fi purtabile sau nepurtabile și nu contează marca lor; pentru fiecare sacoșă de haine brandul oferă un voucher de recompensare a faptei bune.

Hainele aduse aici nu vor fi donate ci materialele textile vor fi reciclate.

Hipermarketurile Auchan se ocupă de donarea hainelor purtabile, iar cele nepurtabile vor fi folosite pentru reciclarea materialelor textile. Containerele sunt amplasate în parcările hipermarketului.

Și Zara deține astfel de containere; hainele aduse aici pot fi atât reutilizate, cât și reciclate.

Hainele care conțin în proporție de 100% același material vor fi reciclate în țesături noi în vreme ce restul vor fi transformate în materii prime sau vor trece printr-un proces riguros de administrare a deșeurilor.

Centre de donații

Lucruri gratis oferă posibilitatea de a dona hainele pe care nu le mai doriți. Este simplu, doar vă faceți un cont, publicați articolul, iar voi veți alege din numărul de comentarii cui o să le dăruiți.

Social Exchange – unde poți dona nu doar haine, ci și alimente și rechizite.

Fashion Days au publicat pe pagina lor de Facebook că vor amplasa containere de reciclare.

Banca de haine de pe Facebook, se ocupă tot cu de strângerea de îmbrăcăminte și jucării. Obiectelor vor ajunge la oamenii nevoiași; este nevoie doar de un mesaj, iar aceștia vor veni să ridice coletul.

În concluzie, acum că știți de ce aruncatul hainelor la gunoiul menajer nu e o soluție și ce ați putea face ca să reciclați haine. Este simplu, ușor, rapid și la îndemână. Orice lucru donat sau reciclat ne duce cu un pas mai aproape de un mediu înconjurător mai puțin poluant. Fiți voi cei care schimbă lumea și fiți parte din schimbare!

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri