Rechini exotici ar putea migra spre apele Marii Britanii în următorii ani din cauza încălzirii oceanelor

Unele specii de rechini exotici care trăiesc în mod obișnuit în ape calde vor migra spre nord în următoarele decenii și vor ajunge în apropierea Marii Britanii, ca urmare a încălzirii oceanelor.

În următorii 30 de ani, specii de rechin care trăiesc în mod normal în Marea Mediterană sau în apropierea coastelor Spaniei și Portugaliei vor migra spre nord, înotând în apropierea regiunii Cornwall și a insulei Wight din Marea Britanie.

Printre speciile exotice care ar putea migra spre nord se numără și rechini mari, cum ar fi rechinul ciocan, marele rechin alb sau rechinul negru.

În prezent, în apele Marii Britanii există în jur de 10 milioane de rechini mici și 100.000 rechini mai mari însumând 40 de specii diferite. Numărul lor va crește odată cu migrația speciilor străine, însă speciile locale, cum ar fi rechinul pelerin, sunt în declin din cauza pescuitului, a poluării cu plastic și a schimbărilor climatice.

Ken Collins, profesor la Universitatea din Southampton, a realizat pentru Nat Geo Wild o hartă a rechinilor din Marea Britanie. El a explicat pentru The Independent că deși diversitatea rechinilor va spori, numărul total al acestora ar putea scădea. Rechinii mari sunt cei mai afectați, din cauza faptului că sunt vizați de către oameni.

„Numărul speciilor va crește de la 40 la poate 60, însă tot vor fi mai puține – și unele dintre cele existente ar putea dispărea între timp.”

Rechinii mai mari sunt de multe ori prinși accidental în timpul pescuitului tonului, iar multe specii mari sunt vizate în mod special în pescării din jurul lumii.

Rechinii sunt amenințați mai ales pentru că ciclul lor de împerechere este foarte lent.

„Rechinii se reproduc foarte încet; o femelă rechin obișnuită va trebui să ajungă la vârsta de 10 ani înainte să poată avea unul sau doi pui. În cazul codului, se reproduc în fiecare an și produc un milion de ouă.”, a explicat Ken Collins.

cartepedia.ro

Marele rechin alb, cea mai temută specie de rechin, ar putea să ajungă și el în apele Marii Britanii. Însă Collins a explicat că publicul britanic nu are de ce să se teamă, avertizând de efectele negative ale sentimentelor anti-rechini asupra speciilor din întreaga lume.

„Rechinii au fost mult timp subiectul știrilor false, cu acoperirea mediatică urmărind deseori interese senzaționale, hrănind cele mai întunecate părți din psihicul uman și alimentând îngrijorarea că oceanul este plin de «monștri mâncători de oameni».”, a explicat Ali Hood, director de conservare la Shark Trust.

Ea a adăugat că este îngrijorată de efectul pe care l-ar putea avea aceste previziuni. Shark Trust cere o inspecție mai amănunțită a rechinilor și pisicilor de mare din apele britanice și a pericolelor pe care le au de înfruntat, precum și soluții practice pentru a le asigura viitorul ca părți integrante ale diversității marine din Marea Britanie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri