Realizarea unui SMID în Ciorogârla i-a revoltat pe localnici. Vor să dea CJ Ilfov în judecată

O hotărâre a Consiliului Județean Ilfov cu privire la înființarea unei stații de sortare deșeurilor – mai precis, un sistem de management integrat al deșeurilor (SMID) – în comuna Ciorogârla a stârnit revolta cetățenilor.

Locuitorii au pornit o campanie de strângere de semnături împotriva proiectului, se pregătesc să depună o plângere prealabilă la Consiliul Județean Ilfov, precum și să demareze o acțiune în instanță pentru desființarea hotărârii.

CJ, condus de liberalul Hubert Thuma, a publicat o hotărâre pentru achiziționarea unui teren pentru realizarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județul Ilfov”, care ar urma să deservească aproape tot județul. Acesta ar urma să fie realizat cu fonduri structurale europene și de investiții prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM).

Prin această hotărâre, adoptată în data de 28 iulie, CJ era abilitat să demareze procedurile de achiziție a unui teren, format din două loturi, în suprafață totală de 86.900 metri pătrați de la Cosmin Olăroiu și soția acestuia, cu o valoare totală de 1,4 milioane de euro.

Atât primarul din Ciorogârla, Victor Niculae (PNL), cât și consilierii locali ai USR PLUS au declarat pentru Green-report.ro că se opun proiectului.

Consilierul local USR PLUS Roxana Maria Tenciuc a spus că locuitorii din Ciorogârla au mai multe întrebări la care, pentru moment, nu s-au primit răspunsuri din partea CJ.

Printre problemele semnalate:

  • Distanța dintre stația de sortare și locuințe ar fi redusă: numai 289 de metri față de casele din comuna alăturată – Joița;
  • Distanța dintre stația de sortare și perimetrul stației de captare ARCUDA, de unde provine apa livrată bucureștenilor, este de doar un kilometru;
  • Stația de sortare ar fi prea aproape de râul Ciorogârla;
  • Intrarea în stație s-ar va face pe la km 23 prin Bolintin Deal, dar ținând cont că mașinile de gunoi nu pot circula pe autostradă, acestea ar putea fi obligate să tranziteze zonele locuite.

„Este un proiect necesar, nu este vorba că nu susținem proiectul, doar că părerea noastră este că locația aleasă nu este potrivită pentru un asemenea proiect pentru că este la mai puțin de 300 de metri de locuințele din Joița și la mai puțin de 1 km de perimetrul ARCUDA care deservește 70% din populația Bucureștiului cu apă”, a declarat Tenciuc.

Consilierul local a mai subliniat că nu au existat studii prelabile de mediu sau de trafic care  să susțină achiziția acestui teren și care să arate că el ar fi potrivit un astfel de proiect.

Revenim cu amănunte. 

spot_img

Ultimele știri