Realitatea: Ursii polari au stramosi irlandezi

Cândva, în ultimii 50.000 de ani, sugerează un nou studiu genetic, urșii polari moderni s-au despărțit de o populație de urși bruni irlandezi. Descoperirea îi ajută pe cercetători să înțeleagă mai bine evoluția ursului alb.

Oamenii de știință știau deja, de exemplu, că urșii polari au apărut acum cel puțin 110.000 de ani, cel mai probabil în Sibera. Se pare, însă, potrivit noilor informații, că urșii polari s-au împerecheat cu urșii bruni pentru o perioadă mai mare după ce speciile lor s-au despărțit – de obicei când răcirea sau încălzirea climatică a dus la întâlnirea între habitatele lor.

Noile gene primite astfel de urșii polari în aceste perioade i-ar fi ajutat să supraviețuiască schimbărilor climatice. Acum, încălzirea globală îi apropie, din nou, pe urșii polari de cei bruni, iar noul studiu aduce câteva speranțe pentru viitorul amenințat al maiestuosului urs alb.

Cercetătorii au studiat 242 de linii materne ale urșilor polari și bruni. Informațiile lor au ajuns până acum 120.000 de ani și au acoperit întreaga zonă în care trăiesc animalele. Ei au extras ADN și din oasele urșilor bruni descoperiți în peșterile irlandeze, unde multe specii de animale s-au refugiat din calea ghețarilor care înaintau.

Citeste mai mult pe realitatea.net

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri