România riscă să devină un adevărat deșert. Iar clima temperat continentală ar putea deveni o amintire. Sunt concluziile alarmante ale experților, care au analizat schimbările climatice din macroregiunea Dunării. Potrivit unui studiu, tendința afectează tot sudul Europei, însă riscurile pentru România sunt legate în special de stresul termic, de reducerea resursei de apă și de aridizarea solului pe suprafețe mari.
Studiul SEERISK arată că schimbarea climei determină deja o creștere a frecvenței și intensității valurilor de căldură, mai ales în sudul Europei. Climatologii spun că există pericole iminente la adresa stării de sănătăte a populației.
„Dacă nu se iau măsuri de adaptare la riscurile climatice, în următoarele două decenii acestea vor deveni necontrolabile. Măsurile de adaptare trebuie să vizeze riscurile fierbinți legate de stresul termic, de resursa de apă și riscurile legate de inundațiile rapide. Există riscul inundațiilor rapide pe timp de vară, care să puncteze perioadele mari de secetă”.
Studiul SEERISK a fost lansat la scurt timp după ce experții de la Grupul Interguvernamental de Experți în Evoluția Climei au dat publicității raportul prin care se arată că schimbările climatice sunt severe și ireversibile.