Realitatea: Incendiul din Delta a fost stins dupa 24 de ore. Au ars 300 de hectare de vegetație

Incendiul produs în zona Vadu, județul Constanța, aflată în cadrul Rezervația Biosferei Delta Dunării, în urma căruia au ars peste 300 de hectare de vegetație uscată, a fost stins după mai bine de 24 de ore de la izbucnirea flăcărilor, scrie Mediafax.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea, incendiul a fost stins, duminică, în jurul orei 15.30, dar patru subofițeri vor mai rămâne câteva ore să supravegheze zona pentru ca a se convinge că nu există riscul reaprinderii incendiului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ulterior, va începe o anchetă pentru a se stabili care a fost cauza izbucnirii incendiului.

Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, spune că incendiul a afectat mai puțin păsările fiindcă acestea sunt la începutul perioadei de migrație, fiind pregătite de zbor, dar a adăugat că dimensiunea reală a pierderilor ecologice din zonă va fi cunoscută de-abia săptămâna viitoare, atunci când specialiștii vor face cercetări la fața locului.

"Păsările sunt mai puțin afectate pentru că sunt la începerea perioadei de migrație, ca atare sunt pregătite de zbor, ele au putut să plece probabil. Insectele sunt cele mai afectate și eventual reprezentanți din fauna acvatică și semiacvatică, batracieni, reptile, șerpi, asta se va vedea în perioada următoare, mai ales că zona este una mlăștinoasă, zonă în care stratul de apă a constituit o protecție pentru ceea ce a fost sub apă. Au rămas vietățile care nu au putut evada în timp foarte scurt", a declarat guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

El a precizat că săptămâna viitoare va fi realizată o cercetare la fața locului pentru a putea fi realizată o estimare reală a pagubelor produse în urma acestui incendiu.

"Nu se poate face o estimare decât după ce vom face un survol, ne vom deplasa și pe teren, vom solicita sprijinul unor institute de cercetare, organizații neguvernamentale care ne-au mai ajutat în zonă și să vedem dimensiunile reale, mai ales cele din punct de vedere ecologic, economic, mai puțin, pentru că e vorba de suprafețe de stuf. O estimare reală va fi realizată săptămâna viitoare", a mai spus Grigore Baboianu.

El a afirmat că, deocamdată, nu se poate spune dacă incendiul a fost cauzat de turiști sau de crescătorii de animale, urmând să fie făcută o investigație pentru identificarea vinovaților.

Totodată, în zona respectivă trebuie luate măsuri astfel încât accesul să fie mai strict pentru a nu a mai avea loc asemenea evenimente.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri