Realitatea: Două petiții privind Roșia Montană, discutate în Parlamentul European

Conform petiției redactate de Fundația Culturală Roșia Montană, prezentată de Sorin Jurcă, vicepreședinte al organizației, proiectul de exploatare cu cianuri de la Roșia Montană aduce prejudicii iremediabile mediului și patrimoniului național, potrivit Agerpres.

Semnatarii documentului – Sorin Jurcă și Aurel Sântimbreanu, geolog și fost inginer șef al exploatării miniere de stat Roșia Montană – solicită Comisiei pentru petiții a PE și Comisiei Europene ‘să verifice existența unei garanții financiare corespunzătoare și a unui plan de gestionare a deșeurilor pe termen lung, pertinent, ce include perioada de după încetarea exploatării’.

Petiționarii solicită de asemenea Parlamentului European și Comisiei Europene să evalueze ‘implicațiile acestui proiect’ și să ceară ‘stoparea oricărei lucrări în arealul Roșia Montană atâta timp cât proiectul nu respectă toate criteriile impuse de legislația europeană citate mai sus’, reiterând cererea din rezoluția Parlamentului European din 5 mai 2010 către Comisia Europeană ‘de a impune interzicerea utilizării cianurilor și a altor substanțe extrem de nocive prin adoptarea unui act legislativ european’.

Documentul notează că proiectul de la Roșia Montană ‘constă în deschiderea celei mai mari exploatări aurifere la suprafață, prin cianurare, din Europa, care va cuprinde, în Valea Roșia, patru cariere deschise și o uzină de prelucrare cu cianuri a aurului și argintului’. "Zăcământul aurifer este cotat a fi cel mai mare din România și Europa, conținând aproximativ 300 de tone de aur și 1600 tone de argint", se arată în petiție.

Documentul evidențiază ‘problema’ iazului de decantare a substanțelor chimice din Valea Corna, cu o suprafață de 367 de hectare. "Decantorul de steril va avea un baraj de 180 m în care se vor acumula peste 200 milioane tone de reziduuri și care reprezintă un pericol pentru localitățile din valea Abrudului și pentru orașul Abrud, situat la numai 2 km", susțin petiționarii. "De asemenea, prin această exploatare se decapitează patru mari munți din Roșia Montană: Cetatea, Cârnicu, Jig-Văidoaia și Orlea", mai atrag ei atenția.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri