Oamenii de știință au conceput primul reactor solar care funcționează și noaptea

Oamenii de știință de la Centrul German Aerospațial (DLR) au construit un reactor pe bază de combustibil solar care poate funcționa și noaptea datorită unui sistem de stocare al căldurii pe bază de aer.

reactor solar

Numit CONTISOL, reactorul se bazează pe energie solară concentrată și pe un sistem de stocare al energiei termale. CONTISOL folosește aer din mediul înconjurător pentru a stoca căldura și poate produce combustibili ca hidrogen fără să emită gaze de seră, cum se întâmplă în cazul combustibililor obținuți prin ardere.

Justin Lapp, autorul principal al studiului, a explicat cum funcționează dispozitivul.

„(Reactorul) poate prelua aer direct din atmosferă și apoi îl trece prin schimbătorul de căldură pentru a stoca căldura. În final poate elimina aerul odată ce se răcește.”

O soluție cu un impact redus asupra mediului

Reactorul solar este compus dintr-un câmp de oglinzi heliostatice, un turn, un receptor de aer și sistemul de stocare al căldurii. Oglinzile reflectă razele soarelui în receptorul de aer, încălzindu-l în două seturi de camere, îndreptând aerul fie spre camera de reacție, fie către sistemul de depozitare.

Avantajele folosirii aerului pentru stocarea căldurii sunt abundența și accesibilitatea sa, fără cost. În plus, aerul nu este coroziv și posibilele scurgeri sunt nesemnificative. Spre deosebire de alte substanțe folosite în transferul de căldură, aerul își păstrează structura moleculară și rămâne stabil la temperaturi înalte.

Green Report Shop Casa ECO

Reactoarele solare tradiționale depind de căldura generată de soare și nu pot funcționa în timpul nopții, însă CONTISOL poate funcționa continuu datorită sistemului de stocare.

Echipa de cercetători a conceput un prototip la scară mică, care poate funcționa la 850 grade Celsius și are o capacitație de producție de 5 kW. Folosite comercial, aceste reactoare ar putea genera de la 1.5 MW la 100 MW sau chiar mai mult.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri