Reactoarele de la Cernavodă previn eliberarea în atmosferă a 8 milioane tone de CO2 anual

Prin operarea celor două unități nucleare de la CNE Cernavodă se evită eliberarea în atmosferă a 8 milioane tone de CO2 anual, dacă energia ar fi fost produsă din surse convenționale. De asemenea, volumul de deșeuri rezultat din consumul de energie nucleară al unui om într-o viață întreagă este de dimensiunea unui mingi de biliard, spune Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

cne cernavoda

„Operăm în prezent două unități și reușim să oferim soluții pentru o serie întreagă de probleme: de la siguranța sistemului energetic până la răspunsul la nevoi pur umane. Dublarea capacității producției nucleare va maximiza implicit și beneficiile și avantajele. România are marele avantaj de a deține un ciclu nuclear complet. Nu importăm nimic, suntem 100% independenți, avem expertiză, am învățat să identificăm și soluțiile și nevoile”, a spus Daniela Lulache.

Performanțele de operare plasează cele două unități ale CNE Cernavodă pe primul loc în lume în funcție de factorul de capacitate, de la punerea în funcțiune, dintr-un total de 437 de unități la nivel global. Centrala respectă cu strictețe condițiile de mediu și, conform benchmarking-ului internațional, are emisii mult sub limita celor admise și sub media din industrie.

Programele de investiții pe care compania le derulează se axează pe creșterea constantă a funcțiilor de securitate nucleară. În urma testele de stres, efectuate de experții Comisiei Europene, concluzia a fost că CNE Cernavodă are standarde de securitate nucleară foarte ridicate. De asemenea, compania investește, pe termen lung, până la nivelul anului 2040, în Depozitul Intermediar pentru Combustibil Ars, construcție modulară, pe amplasamentul CNE Cernavodă, care va asigura depozitarea combustibilui ars pe o perioadă de 50 de ani.

„Ne concentrăm atenția pe soluționarea depozitării finale definitive, contribuim cu suma de 1,4 euro/MWh energie produsă și livrată în sistem, contribuție care merge către ANRE conform legislației. Suma de 0,6 euro/MWh este destinată dezafectării unităților la sfârșitul duratei de viață, scopul fiind asigurarea resursei financiare pentru un proces de dezafectare la cele mai întalte standarde de siguranță și protecție a mediului”, a explicat directorul general Nuclearelectrica.

Investiții în comunitate

Toate investițiile derulate de companie țin cont de protecția mediului înconjurător, a populației și a personalului. „Există o orientare proactivă a industriei către comunitatea din care face parte, un sistem bidirecțional de beneficii: responsabilitate social-corporatistă aplicată de companie încă de la înființare. Scopul a fost îmbunătățirea condițiilor de viață, care să asigure comunității premisele de dezvoltare și creștere, acolo unde nevoia era reală și stringentă.  Mă refer aici la “Programul Social de Urgență pentru îmbunătățirea condițiilor de viață pentru Cernavodă și pentru personalul de construcție și operare al centralei”. Investițiile au fost realizate în calitate de lucrări complementare la proiectul “Centrală Nuclearoelectrica Cernavoda 5 x 700 MWh” și au fost transferate, fără plată, beneficiarului, adică comunității locale Cernavodă”, a adăugat Daniela Lulache.

Compania a construit mai multe proiecte de infrastructură din oraș printre care se numără grădinița, stația de apă potabilă, stația de epurare a apelor uzate și reziduale și modernizarea străzilor. De asemenea, în paralel cu execuția rețelei de termoficare, au fost puse în funcțiune mai multe puncte termice prin reabilitarea celor vechi, în total 6 puncte. Pe parcursul realizării obiectivelor acestei investiții, lucrările finalizate au fost predate beneficiarilor: rețeaua de transport și 3 puncte termice către SN Nuclearelectrica SA și rețeaua de distribuție și restul punctelor termice către Consiliul Local.

„Prin activitatea centralei, locuitorii orașului Cernavodă beneficiază de încălzire iarna la cel mai mic preț din țară. Pe lângă facilitățile fizice și utilități, tinerii din vecinătatea centralei beneficiază de acces la educație tehnică specifică care le poate deschide drumul spre o carieră în domeniul nuclear. Centrala nu există doar în perimetrul ei de protecție, ci se implică activ în viața comunității prin organizarea de seminarii și vizite la centrală pentru copii, amplasarea de informații în zonele centrale ale orașului, interviuri și anunțuri la postul local de radio”, a mai spus Lulache.  În prezent, conducerea companiei încearcă să identifice un nou proiect de responsabilitate socială, axat pe identificarea nevoilor reale, pe oferirea unor soluții acolo unde oamenii au nevoie.

Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, și cu cele două reactoare în funcțiune acoperă aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al României. În octombrie 2014, compania a selectat China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 ale centralei din Cernavodă, proiect de peste șase miliarde de euro.

Proiectul construcției reactoarelor nucleare 3 și 4, inițiat încă din perioada regimului comunist, a fost reactivat în 2007, dar în 2010 au părăsit proiectul patru dintre cei șase investitori selectați. La sfârșitul anului 2013 Nuclearelectrica a rămas singurul acționar al companiei de proiect.

Acest text este un ADVERTORIAL.

spot_img

Ultimele știri