Reacții la declarația Președintelui Iohannis despre tranziția la energia verde

După ce Președintele României, Klaus Iohannis, a subminat avântul luat de producția de energie verde cu declarația de miercuri, 24 iulie, Green Report notează, în exclusivitate, reacțiile mai multor părți interesate.

Context
Miniștri ai Energiei și delegați din Europa Centrală și de Est, precum și experți tehnici pentru Europa ai Departamentului pentru Energie al S.U.A. au venit la București la ce-a de-a cincea Reuniune Ministerială a Parteneriatului pentru Energie Transatlantică și Cooperare Climatică (P-TECC) în această săptămână.

Reuniunea de la Palatul Parlamentului a avut ca obiective, printre altele, găsirea de soluții pentru diversificarea energiei și pentru decarbonizare.

Presedintele Iohannis, absent, le-a transmis mai multe mesaje prin consilierului prezidențial Cosmin Marinescu, printre care enumerăm:

  • „Tranziția energetică este în prezent un factor cheie pentru o economie durabilă. Cu toate acestea, odată stabilită direcția, viteza devine instrumentul de reglare fină pentru păstrarea și extinderea competitivității economice a țărilor noastre în contextul global.”
  • „UE se confruntă acum cu provocări în materie de competitivitate, acționând ca un actor relevant pe piața globală. În acest sens, cel mai verde nu este neapărat cel mai puternic și cred că aceasta este sarcina esențială pentru deciziile de politică publică: să găsim cea mai bună abordare pentru un echilibru optim între obiectivele ecologice și competitivitatea economică.”
  • „Reafirm ambiția României de a-și dezvolta propriul program de energie nucleară, prin creșterea capacității centralei noastre nucleare de la Cernavodă, dar și prin explorarea soluțiilor inovatoare, precum tehnologia Reactoarelor Modulare Mici. Bazându-se pe o experiență de zeci de ani în domeniul energiei nucleare, exploatând tehnologii occidentale și lucrând îndeaproape cu Statele Unite și cu alți parteneri cu viziuni similare, România este pregătită să-și joace rolul în ceea ce privește desfășurarea de operațiuni sigure în domeniul energiei nucleare.”

În contextul acestor declarații, Green Report a cerut reacții de la părți interesate.

Productie de energie regenerabilă - camp de panouri solare, 19 iulie 2014, ©Klaus Leidorf
Producție de energie regenerabilă – câmp de panouri solare, 19 iulie 2014, ©Klaus Leidorf

Bogdan Micu, CEO Alpin Holding LLC, dezvoltator în rețeaua de energie verde și creatorul aplicației „Inspectorul Pădurilor”

Green Report: Ce părere aveți despre declarațiile președintelui Klaus Iohannis în privința tranziției la energia verde din cadrul reuniunii P-TECC?

Bogan Micu: Energia regenerabilă este o alternativă nu doar verde, dar mult mai ieftină decât energia convențională. Dacă exista temeri asupra acestei tranziții e pentru că energia regenerabilă scoate din uz o energie mai scumpă. Pentru cetățeni și industrie e motiv de bucurie pentru că facturile lor se vor ieftini foarte tare.

Green Report: Există probleme legate de resurse sau concurență în dezvoltarea unor capacități mai mari pentru producția de energie verde?

Bogdan Micu: Toate țările care au promovat energia verde fără să ofere subvenții au avut de câștigat de pe urma concurenței și a prețurilor mici. Nu există probleme în dezvoltare.

Green Report: Credeți că se teme Klaus Iohannis de un monopol?

Bogdan Micu: ⁠Nu cred că se teme Klaus Iohannis de un monopol. Mai degrabă de pierderea unui monopol! În acest moment energia este produsă de câțiva coloși care controlează în mare prețurile. Prin apariția mai multor jucători se pierde controlul asupra pieței. Și poate ăsta e un subiect de îngrijorare?

***

Bogdan Stroe, președinte al Cooperativei de Energie – mișcare de tip cooperatist, primul furnizor de energie verde certificată cu garanții de proveniență din România

Green Report: Ce părere aveți despre declarația președintelui Klaus Iohannis din cadrul Reuniunii P-TECC când a spus „cel mai verde nu este cel mai puternic”, și că trebuie găsit un echilibru între obiectivele ecologice și competitivitatea economică?

Bogan Stroe: Noi considerăm că investițiile în tranziția energetică trebuie accelerate, nu temporizate. Iar asta ne va aduce multe beneficii de competitivitate: energie mai ieftină, un sistem energetic mai rezilient, independența energetică prin reducerea importurilor de petrol și gaze. Prin tranziția energetică înțelegem creșterea producției de energie regenerabilă și folosirea ei într-o măsură mai mare în economie. Iar primul pas este electrificarea diverselor procese: transporturi auto și feroviare, încălzirea locuințelor cu pompe de căldura, plite cu inducție în loc de aragaze, etc.

Green Report: Există probleme legate de resurse sau concurență în dezvoltarea unor capacități mai mari pentru producția de energie verde?

Bogdan Stroe: Pe partea de alocare de fonduri, trebuie accelerate programele de finanțare din PNRR și fondul de modernizare. Investiții importante trebuie făcute și în rețeaua de transmisie și distribuție de electricitate. Proiectele de modernizare a rețelei sunt întârziate cu anii, deși există fonduri pentru realizarea lor.

Green Report: Credeți că se teme președintele de un monopol?

Bogdan Stroe: În ultimele luni sunt probleme foarte mari în piața de echilibrare pentru energia electrică. Asta e o piață netransparentă – algoritmul de stabilire a prețului nu e public, ofertele din piață nu sunt publicate nici ele – și cu puțini jucători, deci există și suspiciuni de încălcare a regulilor de concurență. O altă problemă de concurența este cea a proiectelor noi care pot sta în perioada de probă pâna la 2 ani de zile. În acest timp, ei pot produce fără a suporta dezechilibrele create și primind un preț foarte bun pe energia injectată în sistem.

La solicitarea multor actori din piață, ANRE a pus în consultare publică un ordin care schimbă reglementarile pe piața de echilibrare și regimul de probă al noilor instalații de producție aici: Proiect de Ordin pentru modificarea unor ordine ale președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniu Energiei (ANRE).

Un ultim punct pe care doresc să îl subliniez este reglementarea comunităților de energie. După ani de zile de la adoptarea directivei RED II, guvernul a instituit un grup de lucru pe tema comunităților de energie. Marele avantaj al acestor comunități ar fi autoconsumul în interiorul unei comunități, așa cum prosumatorii își fac autoconsum în gospodăria lor. De exemplu, producția făcută pe un bloc de locuințe va putea fi folosită de apartamentele din bloc în regim de autoconsum (adică fără plata tarifelor de distribuție și a taxelor). Sperăm ca acest domeniu să fie reglementat corect cât de curând în mod corect și să poată fi implementat și la noi acest sistem care deja e folosit pe scară largă în alte țări.

***

Foto: Student in timpul programului educational al unui curs de cariere in stiinta si afaceri pentru agricultura, 17 octombrie 2012 ©Hagerstown Community College
Foto: Student în timpul programului educațional al unui curs de cariere în știință și afaceri pentru agricultură, 17 octombrie 2012 ©Hagerstown Community College

Gabriel Păun, președinte Agent Green – Organizație non-guvernamentală care militează pentru protecția mediului

Green Report: Ce părere aveți despre declarația președintelui Klaus Iohannis din cadrul Reuniunii P-TECC prin care spune că nu neapărat cel mai verde este și cel mai puternic, și că trebuie să adaptăm viteza de tranziție la energia verde?

Gabriel Păun (Agent Green): Președintele, în ultimii ani, într-un mod galopant, a devenit un fan al energiei nucleare, care este cea mai scumpă și cea mai periculoasă energie. În prezent, cu două reactoare, România produce cam 20% din energia necesară, iar orice reactor care pică va aduce statului un prejudiciu serios, plus riscul de explozii sau al unui atac în caz de război. Președintele este paralel cu ce spun experții despre schimbările climatice, precum și cu ce spune Națiunile Unite.

Green Report: Credeți că există probleme de resurse în dezvoltarea unor capacități mai mari pentru energia verde?

Gabriel Păun (Agent Green): Soarele produce în fiecare secundă energia echivalentă a 4.5 trilioane de bombe atomice. Din această cantitate uriașă de energie, în fiecare oră, ajunge pe Pământ suficient pentru ca întreaga planetă să aibă energie pentru un an. (…) Ceea ce avem și putem arde, fie că vorbim despre petrol, gaz, cărbuni sau elemente nucleare (de ex. Uraniu) se va termina, dar nu înainte ca planeta să devină nelocuibilă.

Omenirea trebuie să se gândească la o tranziție mult mai abruptă pentru a păstra planeta locuibilă. Cum putem face să putem stoca peste noapte energia de la soare, care poate fi compensată cu hidro și vânt? O rețea coerentă în toată țara ne-ar putea ajuta să facem față acestei nevoi de suplinire a energiei. Probabil că un mix energetic solid este mult mai sigur pentru România.

Și să educăm populația să nu mai risipească energia.

Green Report: Se teme, președintele, de un monopol?

Gabriel Păun (Agent Green): Dacă ne referim la resurse, China stăpânește resursele de metale rare de pe planetă, acele metale din care se fac acumulatori, televizoare, telefoane mobile, eoliene, mașini electrice. (…) Ok, le cumpărăm de la ei, putem să supra taxăm producția de la ei, deși asta nu știu cât de mult ajută în viteza cu care se dezvoltă tehnologia verde în Europa, dar măcar reducem emisiile de dioxid de carbon. Între două rele, aleg să-i plătesc Chinei ca noi să ne facem câmpuri fotovoltaice și turbine eoliene. 

Criza climatică este pe steroizi! A fost depășit chiar și cel mai rău scenariu pus în spațiul public de către oamenii de știință.. Totul se întâmplă într-un ritm galopant, deci nu ne permitem să discutăm despre – hai să fim mai blânzi cu tranziția la energia verde!

(Foto reprezentativă: Surse de energie regenerabilă, 27 octombrie 2022, ©Andy von der Wurm)

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri